Nem kell szégyellned magad, ha fogalmad sincs, miben különböznek az egyes sófajták! Bár az egyik leggyakrabban használt ízesítő a világon, mégis csak kevesen vannak, akik ismerik sajátos jellemzőiket. Az asztali, a kóser és a tengeri só a három legelterjedtebb fajta, amit szinte minden üzletben megtalálsz. A rózsaszín himalájai só pedig az elmúlt években vált divatossá, egyre többen próbálják ki a konyhában. A következőket kell tudnod róluk!

Asztali só

Erősen feldolgozott, hőkezelésen is átesett, finom textúrájú, kristályos só, melyet föld alatti sóbányákban bányásznak. Csomósodásgátló anyagot, pl. kalcium-szilikátot is tartalmazhat. A legtöbben főzéshez használják, pedig már a neve is arra utal, hogy nem éppen erre “találták ki”. Az asztali só az asztalon kell, hogy helyet kapjon, hogy a már elkészült ételt utólag ízesíthessük vele, ha szükségesnek érezzük. Ugyanakkor levesek és a tészta főzővizének ízesítéséhez kiváló. Sósságát tekintve jóval sósabb ízű, mint a kóser vagy a tengeri só.

Kóser só

A kóser só kevésbé finomított, mint az asztali só és 100%-os tisztaságú, tehát semmilyen egyéb anyagot nem adnak hozzá. Nagyobb, durvább szemekből áll, melyek egymástól különválnak, tehát nem alkotnak olyan sűrű állagot, mint az asztali só. A kóser az egyik legsokoldalúbban felhasználható sófajta. Ízesíthetjük vele az élelmiszert már a főzéshez való előkészítésnél, a főzés során és azt követően is. A leginkább ajánlott só a húsokhoz, mivel nem vonja ki a nedvességet, ezért a hús nem szárad ki tőle.

Tengeri só

A tengeri sót lepárlással nyerik ki a sós vizekből. Forrásától függően tartalmazhat egyéb ásványi anyagokat is kis mennyiségben. Ezek plusz ízt és színt adnak a tengeri sónak. Az egyenetlen sópelyheket jóval drágábban vásárolhatjuk meg, mint az előbbi két sófajtát, éppen ezért mértékkel használjuk. A legjobb, ha a főzés utolsó fázisában alkalmazzuk csak.

Rózsaszín himalája só

Tisztasága és magas ásványi anyag tartalma miatt igen kedvelt az utóbbi időben. Egészségre gyakorolt előnyei miatt is érdemes kipróbálni. Valójában ez a legtisztább létező só, mely jóval lágyabb ízzel rendelkezik, mint a többi sófajta. Elsősorban utólagos ízesítésre alkalmas, nem pedig főzéshez. Kiváló párolt halakhoz és salátákhoz.

4 hozzászólás

  1. Azt azért nem mondanám, hogy a himalája só a legtisztább. Csak annak van a legnagyobb reklámja. A parajdi só is természetes, rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Ráadásul itt van a közelünkben. 😉

  2. Jo,mindenről írnak a so kőrül,még arrol is hogy azt valaki rendes munka időben bányászta e ki,vagy túlorában. De arrol nem írnak,hogy az egyik so fajta,jodozott a másik például nem,miért ? Mihez milyen sot használunk ? Ěs mikor ?

  3. Kedves Anett, és Klaudia!
    A parajdi sót!.-ezt a szerintetek legegészségesebbet!.-melyik üzlet(etek)be lehet megtalálni?.(pld, nyugat dunán-túlon!.),mert nekem fontos lenne ezt tudni, a többféle egészségügyi problémám miatt!🤔🍀😉
    Előre is nagyon köszönöm a megtisztelő válaszotokat számomra!🤗❤💐😊🥰

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét