1946-ban született, életét a filmeknek szentelte, de mindig kiállt az igazság és a család mellett. Susan Abigail Sarandon (leánykori vezetékneve Tomalin, a Sarandont első férje, Chris Sarandon után vette fel, és ezen a néven vált híressé) nemcsak egy hollywoodi sztár, de szószólója az endometriózis elleni küzdelemnek is. Ez a betegség az ő életét szintén megnehezítette, de képes volt úrrá lenni rajta.
Cikkünkből megismerheted Susan Sarandon történetét, aki megannyi nehézség ellenére képes volt családot alapítani.

A kezdetek

Sarandon karrierje 1970-ben kezdődött, a Joe című filmmel. Ezután egy tv-sorozat főszereplője lett, 1975-ben (29 éves korában) pedig a The Rocky Horror Picture Show-val alapozta meg hírnevét.

Fizikai fájdalom és kevés bizonyosság

1984-re már több mint 25 filmet és sorozatot tudhatott maga mögött, valamint egy Oscar-díj-jelölést a legjobb színésznő kategóriában az Atlantic City című filmben való alakításáért 1980-ban. Magánéletét tekintve az olasz rendezővel, Franco Amurrival élt kapcsolatban, és egyre több jel utalt arra, hogy számára nem lesz könnyű anyává válni.

Voltak fizikai tünetei, de az orvosok nem tudtak diagnózist felállítani, ezért a kezelések nem voltak célzottak, magyarázatot a tünetekre nem találtak. Azonban még ilyen körülmények közt is megtörtént vele a csoda, és 40 évesen teherbe esett.

Az első lánya születése

“Ne tartsd meg a babát”, “Tönkre fogja tenni a karrieredet” – mondták neki sokan. De a színésznő nem hallgatott rájuk. Megszületett első lánya, Eva Amurri, akiből szintén színésznő lett.

A diagnózis

Susan Sarandon már a 40-es éveiben járt, mikor az orvosok végre fel tudták állítani a diagnózist a tüneteire. Endometriózist állapítottak meg, egy olyan betegséget, amelynél az endometrium (a méhet bélelő szövet) átjut más szervekre, a húgyhólyagra, a végbélre, a petefészkekre is.

A betegség fájdalommal jár, és sokszor meddőséget okoz. Az endometriózisban szenvedő nőknek kevesebb és rosszabb minőségű petesejtjük termelődik.

Szerelem és még 2 gyerek

Amurrival a kapcsolata véget ért, de 1988-ban összejött Tim Robbinsszal, aki 12 évvel volt fiatalabb nála. A Baseball bikák című film forgatásán ismerték meg egymást. Kapcsolatukból 2 fiú született: John “Jack” Henry 1989-ben és Miles Robbins 1992-ben.

“Az első gyermekem születésekor 39 éves voltam, a harmadik születésekor 45, és az emberek mindegyik terhességemnél megkérdezték, hogy normális vagyok-e. Igen, az vagyok!” – mesélte egy interjúban.

4 generáció 1 képen

Legidősebb lánya, Eva Amurri ma már háromgyermekes anyuka: lánya, Marlowe 2014-ben született, fiai, Major James és Mateo 2016-ban és 2020-ban. Amurri és Sarandon posztjai is arról tanúskodnak, hogy fontos szerepet játszanak egymás életében, a színésznő pedig imád nagymama lenni. Ezen a 2017-ben készült fotón a dédmama is látható, 4 generáció jött össze, hogy megünnepeljék az ő 94. születésnapját.

Felszólalás másokért

Hogy olyan családja lehessen, amilyen ma van, sok fizikai akadályt kellett legyőznie, és nem szabadott elfogadnia a nemleges választ a betegségével kapcsolatban. “Nem megengedhető, hogy az élet egy része a fájdalomról és az erős vérzésről szóljon” – mondta Sarandon 2011-ben egy rendezvényen.

Beszédében a színésznő kihangsúlyozta, sokkal többet kell beszélni erről a betegségről, hogy azok, akiknek van, ne érezzék magukat elszigetelve.

“Nem szabad, hogy nőként a szenvedés definiáljon.”

A most 75 éves színésznőnek 3 gyermeke és 3 unokája van. Az ő története boldog véget ért, de továbbra is felszólal az endometriózissal kapcsolatban, hogy mások is merjenek beszélni a fájdalomról, ne pedig megszokott dologként tekintsenek rá, valamint hogy megkapják a megfelelő kezelést, amilyen gyorsan csak lehet, hogy teljes életet élhessenek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here