A kovaföld egy porózus anyag, ami képes bizonyos részecskék felszívására. Éppen ezen tulajdonsága miatt használják gyakran fogkrémek, testápolók és nem toxikus tisztítószerek gyártásához is. Azonban nem csak az ipar húzhat hasznot képességeiből. Te magad is előnyt kovácsolhatsz belőle, mégpedig a háztartásodban. Természetes anyagként kockázatok nélkül próbára teheted otthonodban, legyen szó szagtalanításról, tisztításról vagy rovarirtásról!

Rovarirtáshoz

A rovarirtást természetes módon megoldani kihívás. A kovaföld azonban remek alternatívája a toxikus rovarirtó szereknek. Portalanítsd a padlót, majd szórd be vele azokat a területeket, ahol a hangyák útvonalait látod. Használhatod csótányok és poloskák ellen is.

Szagtalanításhoz

A kövaföld természetes szagtalanító hatását a lakás több pontján is kamatoztathatod. Tégy egy bögre kovaföldet a hűtőbe és rövidesen nyoma sem lesz a kellemetlen szagnak. Szórd be a cipőd belsejét a finom porral, jól oszlasd el és hagyd állni egy éjszakán át. Mikor kiöntöd belőle a kovaföldet, a cipőd teljesen szagtalan lesz. Ha kisállatot tartasz, a szőnyeget, kanapét is frissen tarthatod a kovaföld segítségével. Szórd be vele a szőnyeget, egy kefe vagy partvis segítségével oszlasd szét, hagyd hatni kb. 1 órát, majd alaposan porszívózd ki.

Folteltávolításhoz

A kovaföld súlyának kétszeresét tudja magába szívni, ez pedig kivételes tulajdonság, ha a folteltávolításról van szó. A folyékony anyagokat, mint az olaj, zsír, képes maradéktalanul magába szívni. Szórjuk a foltra és hagyjuk rajta addig, míg a kovaföld teljesen meg nem szárad. Ezután söpörjük vagy porszívózzuk ki, hogy eltávolítsuk a kovaföld maradványait is.

Tisztításhoz

Általános tisztítószert nagyon egyszerűen készíthetünk a kovaföldből. Kevés vízzel keverjük össze, hogy paszta állagot kapjunk, majd ezzel súroljuk át a munkapultot, a kádat vagy éppen a járólapot. Nagyon kényes felületeknél ne használjuk, mert a kovaföld csalóka. Bár nagyon finom szemcsés, ennek ellenére kemény, így egyes felületeket megkarcolhat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here