Együtt aludni a kedvencével a legtöbb ember számára nagyon megnyugtató, békés és kényelmes dolog, amitől könnyebb az otthoni ellazulás. Azon viszont ritkán gondolkodunk el, hogy kedvencünk vajon miért éppen úgy alszik, ahogy. Peter Neville professzor, az állati viselkedés kutatója egy csapat tudóssal együtt utánajárt annak, mit lehet kiolvasni az állatok kedvenc alvópózából.

1. Odaadó

Ha az állat a lábadnál alszik az ágyban, az nem feltétlenül azt jelenti, amit sokan hisznek, hogy tudja, hogy ez a te fekhelyed és tiszteletben tartja ezt, ezért félrehúzódik. Alvás közben forgolódunk, az állat pedig próbálja megtalálni azt a helyet, ahol a lehető legközelebb lehet hozzánk, mégis biztonságban van az éjszakai helyváltoztatásunktól.

2. A behajlított lábunknál összegömbölyödve

Ha magzatpózban szeretsz aludni, és kedvenced általában a behajlított lábadnál gömbölyödik össze, az a teljes bizalomról árulkodik, és arról, hogy téged tart a gondozójának, aki ellátja és aki biztonságot ad neki. Ez az a póz, amiben a kiskutyák és a kiscicák is alszanak az anyukájuk mellett. Az állat ezzel kifejezi, hogy maximális biztonságban érzi magát, és szó szerint úgy alszik melletted, mint egy baba.

3. A lábak között

Ha kedvenced a szétdobált lábaid között tér nyugovóra, valószínűleg a kellemetlen zajoktól akarja magát megóvni. A kutyák és a macskák is hallják az olyan magas frekvenciájú hangokat, amiket az ember már nem. Ezért próbálnak meg elbújni a lábad közé, mint egy buborékba, ahova a hangok kevésbé jutnak el.

4. Kettőtök közt

Ha az állat a párod és közted fekszik, meleg és biztonságos helyet keres magának. Másrészt viszont az is valószínű, hogy egyfajta falat akar képezni köztetek, az egyik embert távol akarja tartani a másiktól, feltehetően féltékenységből, hogy inkább rá irányuljon a figyelem.

5. Párna foglaló

Ha az egész párnát kisajátítja magának, akkor a lehető legnagyobb kényelmet keresi az alváshoz. Amikor felébred, rögtön felébreszt téged is, hogy mielőbb tudj neki reggelit adni.

6. Takaró alatt

Ha elbújik a takaró alá, extra biztonságra vágyik. Egyes kutyák jobban tudnak aludni, ha elbújnak valami alá, ami nem túl nehéz.

7. Hízelgő

Ha egyre közelebb kúszik a fejedhez, akkor az állat nagyon függ tőled, ki akarja mutatni a szeretetét, és a legközelebb akar lenni az arcodhoz, ahol érzi a szívverésedet és hallgathatja a lélegzetedet, miközben alszol.

8. A karjaid közt

Ha szeret a karjaid közt aludni, akkor szereti érezni a szívdobogásodat és figyelni a lélegzetedet. Ez ad neki biztonságérzetet, így győződik meg róla, hogy jól vagy. Ebben a pózban viszont gyorsan is tud mozdulni, ha elkezdesz forgolódni.

9. Szuperhős

Kinyújtózva, arccal lefelé fekszik melletted. Ez a póz főleg a kutyákra jellemző, macskáknál ritkábban figyelhető meg. Ilyenkor az állat a lehető legtovább szeretne a közeledben maradni, közben pedig élvezni, hogy simogatod. Ugyanakkor bármilyen váratlan eseményre gyorsan tud reagálni, hogy megvédjen téged.

10. Polip

Reggel azt látod, hogy a kedvenced az ágy közepén, szanaszét álló lábakkal alszik, miközben te az ágy szélére szorulva fekszel. Este még valószínűleg úgy feküdtetek le, hogy az mindkettőtöknek kényelmes volt, de mikor elaludtatok, a kedvenced egyre nagyobb helyet foglalt el magának, hogy még kényelmesebben fekhessen. Ez a póz az elkényeztetett állatokra jellemző, akik tudják, hogy a gazdájuk minden kívánságuknak eleget tesz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here