A paleo diéta meghódította a világot, de a mai napig nagyon sok ellentétes vélemény van vele kapcsolatban. Kutatók, szakértők megtalálhatók a támogatók és az ellenzők oldalán is, éppen ezért, amikor életmódváltás előtt állunk és szeretnénk egy valóban egészséges táplálkozási mintát követni, nem könnyű eldönteni, vajon a paleoval jól járunk-e. Kérdések és válaszok következnek arról, hogy mennyire egészséges korunk embere számára a paleo étrend.

Cukorbetegek is folytathatnak-e paleo diétát?

Még mindig nem eldöntött, hogy a paleo hasznos-e a cukorbetegség megelőzésében vagy, ha már fennáll a betegség, egészséges-e mellette folytatni. Ha követjük, a szabályait, a diéta segít a vércukorszint szabályozásában, mivel finomított cukrokat és keményítő tartalmú szénhidrátokat nem tartalmaz, ellenben a húsokra, a zöldségekre és a gyümölcsökre fókuszál, valamint az olajos magvakkal az egészséges zsírok bevitelére.

Jó-e a paleo magas koleszterinszitnre?

A paleo segíthet csökkenteni a magas koleszterinszintet. Bár a diéta tartalmaz húsokat, melyekben található koleszterin, ezt kiegyensúlyozza a rengeteg zöldség és olajos mag, ami egészséges zsírokat tartalmaz és bizonyítottan csökkenti a káros koleszterin szintjét.

Szívbarát-e a paleo diéta?

A húsok és a zsírok fogyasztása az étrend részét képezi, ezért azt hihetnénk, egyáltalán nem tesz jót a szívnek. Ugyanakkor a fogyasztható húsok többnyire soványak, az elfogyasztott zsírok pedig egészségesek, melyekről kimutatták, hogy támogatják a szív egészségét.

Savas reflux esetén ajánlott-e a paleo étrend?

Néhány tudományos bizonyíték megerősítette, hogy savas reflux esetén hasznos a paleo. Aki a probléma ellen nem szeretne gyógyszereket szedni, bátran próbálja ki, nagyon sokan számoltak be az étrend ezen a téren kifejtett előnyös hatásairól.

Gyulladások ellen hasznos-e a paleo?

A paleo nem egy gyulladáscsökkentő diéta, mivel zöldségek formájában sok lúgos és húsok formájában sok savas élelmiszert tartalmaz. Aki gyulladáscsökkentés céljából keres étrendet, a paleo számára nem a legmegfelelőbb.

Paleoval eltüntethető-e a cellulitisz?

Ha egyszer kialakul, a cellulitisz, avagy a narancsbőr az egyik legmakacsabb dolog, amitől igen nehéz megszabadulni. Aki megfelelő étrendet keres, nyilván azt a szempontot is figyelembe veszi, hogy bőrére is jó hatással legyenek az elfogyasztott ételek. A paleo ugyan segíthet, de önmagában nem oldja meg ezt a problémát. Ugyanakkor hatékonyabbá teheti a narancsbőr ellen vívott harcot.

PCOS esetén ajánlott-e a paloe diéta?

Ártani nem árt és sok példa azt mutatja, hogy néhány tünet enyhíthető is vele. A paleo diéta kiiktat számos olyan élelmiszert, ami rontja a PCOS tüneteit, hogy rövidtávon enyhülést hozhat. Ám a paleo hosszútávra szól, ennek ellenére érdemes kipróbálni, hátha segít.

Folytatható-e a paleo diéta inzulin rezisztencia esetén?

Az inzulin rezisztencia akkor jelentkezik, amikor szervezetünket már régóta túlzott mennyiségű szénhidráttal bombázzuk. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták, mint amilyen a paleo is, javítják az inzulin érzékenységet, sokan ezért tapasztalnak fogyást az étrendre való áttéréskor.

Segít-e a paleo fibromyalgia esetén?

A betegségben szenvedők arról számoltak be, hogy a paleo enyhítette a tüneteiket. Bár tudományos bizonyítékok ezt nem támasztják alá, jó ötlet lehet, ha orvosi felügyelet mellett kipróbáljuk.

Köszvény ellen hatékony-e a paleo étrend?

A paleoba belefér a kagyló és más olyan élelmiszerek, melyek felerősítik a köszvényt, így az orvosok nem javasolják a köszvény megelőzésére ezt a fajta étrendet. Ha módosítjuk és kiiktatjuk belőle azon élelmiszereket, melyek köszvény esetén ellenjavalltak, csökkenthetjük a tüneteket és a kialakulás esélyét is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét