Gyűlölöd vagy imádod a kenyeret? Ez az alapvető élelmiszerünk tiltólistás a legtöbb fogyókúrázó számára, hiszen az egyik legbőségesebb kalóriaforrás. De valóban muszáj kiiktatnunk a kenyeret az életünkből, ha fogyni szeretnénk?

A kenyér és az elhízás háborúja

A kenyér a hibás a túlsúlyodért? Lehetséges. A kenyérből és más finomított gabonákból túl sokat eszünk. Ha éhes vagy, fáradt vagy stresszes, a legegyszerűbb egy szelet kenyérért vagy a kész pékárukért nyúlni. A gond ezzel, hogy minél több kenyeret eszel, annál többet fogsz kívánni belőle. Különösen igaz ez a fehér kenyérre és más, fehér lisztből készült élelmiszerekre.

Azonban más a helyzet a teljes kiőrlésű kenyérrel. Erre ugyanis kifejezetten szükség van a fogyáshoz! A teljes értékű gabonákban vitaminok, ásványi anyagok, rostok van, ezért érdemes őket fogyasztani, persze csak mértékkel. Ha túl sokat eszünk, bizony ezek is okozhatnak elhízást. Ám, ha okosan beillesztjük őket a diétába, még a cukorbetegséget is megelőzhetjük vele, hiszen nem minden szénhidrát egyforma! A teljes kiőrlésű kenyérben lévő nem emelik meg a vércukorszintet, így nem fenyegetnek a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával is.

Mennyi a megengedett?

Napi 2000 kalóriás étrendbe belefér 20 dkg teljes kiőrlésű kenyér. De nemcsak kenyér, hanem teljes kiőrlésű lisztből készült tészta is. Az adagokra azonban figyeljünk, ahogyan a vásárláskor is. A teljes kiőrlésű kenyerektől elvárjuk, hogy sötétebb színűek legyenek, azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie. Figyeljük a címkét, mert sok gyártó melasz hozzáadásával éri el ezt a sötétebb árnyalatot. Kizárólag natúr, 100%-ban teljes kiőrlésű kenyeret tegyünk a tányérunkra!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét