Biztos lehetsz benne, hogy te is naponta elkövetsz olyan hibákat, amik rossz hatással vannak a fogaidra, például sárgítják őket. Sárga fogakkal pedig nincs elbűvölő mosoly. Most megtudhatod, melyek azok a mindennapos rossz szokások, melyeket ha elhagysz, a fogaid természetes fehérségét hamar visszanyerheted és megőrizheted!

Savas gyümölcsök és zöldségek fogyasztása

Minél többet eszel belőlük, annál nagyobb mértékben károsodik a fogzománcod. A gyümölcsökben lévő erős sav káros a fogak számára. A paradicsom, a citrusfélék, az ananász és ezeknek a leve tartalmazza a legtöbb savat. De akkor ne egyél többet narancsot? Erről szó sincs! Ha savas gyümölcsöt és zöldséget eszel, utána igyál meg egy pohár vizet! Ezáltal csökken a sav mennyisége a szádban és a fogaid is kevésbé fognak sárgulni tőle.

Dohányzás

Az egyik legkárosabb tényező, amitől a fogak sárgák lesznek. Ezt a hatását ráadásul már hamar észreveheted a cigarettának. Ezenkívül számolhatsz ínybetegséggel és szájszárazsággal is.

Kávé és tea ivás

Nem okozunk meglepetést, ha azt mondjuk, a tea és a kávé is elszínezik a fogakat. Amikor naponta 2-3 bögrével megiszol, fogaid közvetlenül érintkeznek az elszíneződést okozó anyagokkal. Ilyenkor még fontosabb, hogy naponta legalább 2-szer sikáld át a fogaidat!

Túl sok édesség

A cukor növeli a sav mennyiségét a szájban. Ez a sav pedig egyrészt tönkreteszi a fogakat, másrészt be is sárgítja őket. Mikor édességet ettél, utána mindig azonnal moss fogat, és ne felejts el meginni egy pohár vizet a savak ellen!

Túl gyakori szájvíz használat

A szájvíz túl gyakori használata csökkenti a nyál mennyiségét, ezáltal kiszárítja a szájüreget. A nyálban pedig ásványi anyagok, enzimek és oxigénes alkotóelemek vannak, melyek biztosítják a száj egészséges pH értékét. A nyál gondoskodik arról is, hogy a fogak ne váljanak sárgává. De a szájvízben található sav károsítja a fogzománcot, ezáltal teret ad a fogak elszíneződésének is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét