Ne tévesszen meg a nagy felhajtás egyes ételek körül. Nem mind egészséges, amit annak tüntetnek fel!

1. Zsírszegény salátaöntet

Nagyon meggyőzően hangzik, de a zsírszegény salátaöntetben semmi egészséges nincs. Ha megnézed az összetevők listáját, látni fogod, hogy ez a készítmény tulajdonképpen cukros víz, hozzáadott ízfokozókkal. Helyette saját magadnak készítsd el az öntetet természetes hozzávalókból, melyek segítik a salátában lévő tápanyagok felszívódását is.

2. Vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított víz

A víz hidratál, a hozzáadott tápanyagok pedig egészségünket szolgálják. Gondolhatnánk ezt is, de nézzük meg alaposabban! Ezek az italok a vitaminok ellenére is szénsavmentes üdítőitalnak minősülnek. Átlagon felüli mértékben tartalmaznak cukrot, a benne lévő vitaminok többsége pedig zsírban oldódó, azaz zsírszegény élelmiszerből és italból nem is tudjuk őket felszívni. Ha csak egy üdítőre vágysz, nyugodtan idd meg! De ha egészséges italt szeretnél, ragaszkodj a vízhez vagy magad facsarj leveket!

3. Készen kapható saláták

Nem kell mindennek bedőlni! Csak mert salátáról van szó, érdemes megnézni, milyen egyéb hozzávalókat tartalmaz még. A dresszinget, a sajt, a kenyérkockák olyan sok kalóriával és felesleges összetevővel toldják meg a salátát, ami szinte teljesen romba dönti annak tápanyagértékét.

4. Teljes tejből készült görög joghurt

Sűrű, krémes textúrája és magas fehérjetartalma miatt sokak kedvence. Ezek az előnyök mind nagyszerűek is, ám csak akkor, ha zsírszegény vagy zsírmentes joghurtot választunk. Ha ezeket a kulcsszavakat nem figyeled a csomagoláson, olyan terméket fogsz vásárolni, ami a napi ajánlott telített zsír mennyiség 75%-át fedezi, emellett tele van kalóriával. Tehát, ha fogyózol vagy egészséges ételeket szeretnél fogyasztani, mindenképp zsírszegény változatot válassz!

5. Reggeli gabonapehely

Jó forrása a D-vitaminnak, magas az antioxidáns tartalma és sok rost van benne – hirdetik a csomagolásokon lévő feliratok. Hosszú éveken át éltünk abban a hitben, hogy a reggelizőpelyhekkel jót teszünk magunknak, jót teszünk gyermekeinknek. A valóság azonban az, hogy mire a gabonákat annyira feldolgozzák, hogy pelyhek legyenek belőlük, gyakorlatilag nem marad bennük tápanyag. Ezért azokat utólag adják hozzájuk, szintetikus formában, ami meg sem közelíti a természetes vitaminok és ásványi anyagok értékét.

6. Szárított gyümölcsök

Mondj búcsút a szárított gyümölcsöknek, mivel tele vannak cukorral. Egy adag szárított mangó 27 g cukrot tartalmaz, nem beszélve az eltarthatóságát meghosszabbító tartósítószerekről. Ha nassolnivalóra vágysz, ennél egészségesebb alternatívát is találsz magadnak.

7. Cukormentes élelmiszerek

Ha egy terméken ott díszeleg a cukormentes felirat, már nyúlnánk is utána. Pedig attól, hogy cukor éppen nincs benne, még közel sem biztos, hogy egyébként egészséges. A cukorhelyettesítő édesítőszerek közül az egyik leggyakrabban használt az aszpartám, ami vitatottan rákkeltő hatású. Inkább válassz cukor- és édesítőmentes termékeket. Biztos ami biztos.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét