Arra ugyan egyetlen vitamin sem képes, hogy önmagában megszüntesse a súlyfelesleget, de ha hiányt szenvedünk belőlük, a fogyás jóval problémásabb lesz. Ha diétát követsz, ez a veszély még inkább fennáll. Az alábbi vitaminok bevitelére fokozottan ügyelj, ha az étrendedből nem tudod pótolni őket, szedd kapszula formájában!

A-vitamin és az anyagcsere

A legtöbb felnőtt A-vitamin hiányban szenved. Ez a zsírban oldódó vitamin pedig fontos a pajzsmirigy hormon szempontjából, aminek A-vitamin hiány esetén csökken a szintje. Márpedig a pajzsmirigy hormon döntő jelentőséggel bír az anyagcsere működésében. Alacsony hormonszint mellett az anyagcsere lelassul, azt pedig mondani sem kell, hogy ilyenkor a fogyás megáll.
A-vitaminból napi 700-900 mikrogrammot kellene elfogyasztani. Kitűnő forrásai a sárgarépa, a spenót, a mangó, a tojás és a lazac, melyek illeszkednek a fogyókúrás étrendbe is.

D-vitamin és a fogyás

A túlsúlyos embereknél általában megfigyelhető a D-vitamin alacsony szintje. Feltehetően ez a vitamin képes szabályozni a zsírtömeget, ilyen módon kapcsolódik az elhízáshoz. A magasabb D-vitamin szint elősegíti a fogyást és hatékonyabbá teszi a fogyókúrás étrendet is. Egy vizsgálat szerint azok, akik a kalóriacsökkentett étrend mellé kálciumot és D-vitamint is szedtek, nagyobb mennyiségű testzsírt adtak le, mint azok, akik csak az étrendet követték.
A tojásból, a lazacból, a tonhalból is hozzájuthatunk ehhez az értékes tápanyaghoz.

C-vitamin a hatékonyabb edzéshez

Akik a kelleténél több súlyt cipelnek magukon, feltehetően C-vitamin hiányban szenvednek. Ha felturbózzuk szervezetünk C-vitamin készleteit, akár 30%-kal több zsírt égethetünk el egy közepes intenzitású edzés során.
Napi 75-90 mg az ajánlott mennyiség belőle. A narancs, a brokkoli, a spenót, a paradicsom, az eper mind nagyon jó forrásai ennek a vízben oldódó vitaminnak.

A B-vitaminok szerepe

A B-vitaminok döntő fontosságúak abban a folyamatban, melynek során az ételből energia lesz a szervezetben. Az anyagcserét felpörgetheted vele és könnyebben fogyhatsz, ha odafigyelsz a pótlására. De segítségével az éhséget is kontrollálhatod és növelheted az energia szintedet.
Gabonákban, zöldségfélékben, húsokban és babfélékben is bőségesen megtalálható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét