Ha fogyni szeretnél, a szénhidrát bevitel csökkentésénél nem találsz hatékonyabb módszert. Azonban előfordulhat, hogy minden erőfeszítésed ellenére sem mutat kevesebbet a mérleg. Mi lehet a probléma?

Ha a szénhidrátokat és a cukrokat – melyek nemcsak elhízást, de komoly betegségeket is okoznak – kiiktatod az étrendedből, természetes módon elkezdesz súlyt veszteni. Csak időt kell adnod a testednek, hogy zsírégető üzemmódba kapcsoljon és a csoda bizony meg fog történni!

Ha úgy érzed, elég idő telt el, a kilók mégsem mozdulnak, az alábbi okok állhatnak a háttérben:

1. Túl sok gyümölcsöt eszel

Amikor elkezdesz fogyókúrázni és kiszórod az összes feldolgozott és félkész ételt, könnyű beleesni abba a csapdába, hogy mindent gyümölccsel helyettesítsd. A gyümölcs egészséges és része a fogyókúrás étrendnek, ehhez kétség sem fér. Azonban a bennük lévő fruktóz miatt egyes gyümölcsök igazi szénhidrát bombák. Mértékkel és egyszerre kis adagokban fogyaszd őket!

2. Túl sok olajos magvat eszel

Csak azért, mert az olajos magvak jó szénhidrátokat tartalmaznak, még nem jelenti, hogy éjjel-nappal ehetjük őket. Egy maroknyi egyszerre és egy nap elég, ellenkező esetben nemhogy fogynánk, de pont, hogy hízni fogunk tőlük. Ezenkívül sok magban nincs egyensúlyban az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya, ami pedig nem egészséges.

3. A konyhádban tiltólistás élelmiszereket tartasz

Megfogadod, hogy nem nyúlsz hozzájuk, de ki mégsem dobod őket? Nagy hiba! Meg se vásárolj ilyesmit és ha már régről maradt, mielőbb szabadulj meg tőle!

4. Nem eszel zsírt

A legtöbb ember fejében a zsír, mint a fogyókúra legfőbb ellensége szerepel. Egyes zsírokra talán igaz ez, de az olyan egészséges zsiradékok, mint a kókuszolaj vagy az avokádóolaj inkább a súlyvesztés támogatói. Ha kellő mennyiségben adagolod őket az étrendedhez, sokat segíthetnek céljaid elérésében.

5. Túl sok egészséges zsiradékot eszel

A mérték itt is a legfontosabb. Az egészséges olajok, mint a kókuszolaj, az avokádóolaj, az olíva, az olajos magvak finomak és táplálják testünket. De ha túl gyakran szerepelnek az étrendben, biztosan nem fogunk fogyni. Kövesd a következő szabályt: a megfelelő adag belőlük nem több, mint 2 teáskanálnyi zsiradék vagy egy maroknyi olajos mag. Avokádóból egyszerre csak egy felet egyél meg!

6. Nem méred ki az ételadagokat

A fogyókúrának sokak számára nem képezi részét az élelmiszerek folytonos méricskélése. Pedig sokat segíthet abban, hogy ne háromszor annyit egyél valamiből, mint kellene. A méréssel sok fogyókúrázó szeme kinyílik és rájön, hogy eddig mennyivel túlhaladta a megengedett mennyiségeket. Nagyjából annyi fehérjét fogyassz, amekkora a tenyered, a tányérod kerületét töltsék meg a keményítőt nem tartalmazó zöldségek, ha pedig szénhidrátra vagy keményítő tartalmú zöldségre van szükséged, 1-2 bögrénél ne fogyassz belőlük többet.

7. Nem alszol eleget

Az alvászavarok elhízást okoznak, ezt már tudományosan is bebizonyították. A kialvatlanság a test egyes rendszereinek (pl. hormonháztartás) működési zavarát okozza. Az anyagcsere is lelassul, a fogyás ennek következtében el sem indul vagy leáll és gyarapodni kezdünk.

8. Túl gyorsan várod az eredményeket

Ha gyors vagy mérsékelten gyors eredményekre számítasz, csalódni fogsz. Sok embernél kifejezetten lassan indul be a fogyás és sokáig tart elérni az ideális testsúlyt. Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta amúgy sem tartozik a gyors eredményt hozó diéták közé. A legjobb, ha életformaként kezeled, aminek hosszútávon lesznek meg a pozitív hatásai. És hidd el, az eredmények nem fognak elmaradni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét