Függetlenül attól, hogy egy nagymama mennyire szereti az unokáit, nem kell hogy mindig rajongjon a gyerekvigyázás gondolatáért, főleg, ha szigorú szabályok és kritériumok egész listáját mellékelik hozzá. A következő történet írója azért kért tanácsot, mert nagyon kellemetlen helyzetben találta magát a menyével.

A fiamnak, Jake-nek 3 gyermeke van, 7, 5 és 3 évesek. A feleségével, Claire-rel néhány hétre egy másik államba utaznak, mert az édesanyja súlyos beteg, és mellette kell lenniük.

Megkértek, hogy vigyázzak a 3 unokámra, amit örömmel vállaltam el. A gond az, hogy írt egy listát tele szigorú szabályokkal és feltételekkel, amiket követnem kell. Ez nekem olyan, mintha személyesen engem kritizálna.

Először is, Claire azt akarja, hogy menjek el itthonról, és költözzek az ő lakásukba, amíg távol van, mert szerinte a gyerekeknek ott biztonságosabb.

Másodszor, nem engedi, hogy magammal vigyem a macskámat, mert nem akar állatot a házban és a gyerekek közelében.

Harmadszor – és ez a legmegalázóbb része –, megszabja, hogy naponta kétszer zuhanyozzak, és egyéb higiéniai szabályokat is előír nekem, ami egyenesen vérig sért.

A listát olvasva sokkot kaptam, de a sokk gyorsan dühbe fordult át. Felhívtam, és közöltem vele, hogy nem tudom elvállalni a gyerekeket. Most Claire van megsértődve, és nem érti, miért utasítottam vissza. A fiammal még a vasárnapi ebédre sem jöttek el, ami havonta egyszer hagyomány nálunk.

Tényleg nem tudom, hogyan kezeljem ezt a helyzetet, mert nem akarom tönkretenni a kapcsolatomat Jake-kel és a családjával, ugyanakkor ezek az előírások bosszantóak és ésszerűtlenek.

A következő tippek hasznosak lehetnek ebben a szituációban.

Törekedj kompromisszumra, és állíts fel határokat.

Fontos, hogy őszintén beszéljetek és megerősítsétek a kapcsolatotokat a menyeddel és a fiaddal. Ha rugalmasnak mutatkozol, azzal az együttműködés érzését kelted. Ügyeljetek arra, hogy megtaláljátok a közös nevezőt, amivel tiszteletben tartjátok a szülői döntéseket, ugyanakkor a te igényeidet és határaidat is.

Beszéljétek át az ésszerű elvárásokat a napi rutinnal, feladatokkal és a vészhelyzetekkel kapcsolatban. Tisztázd, hogy teljes mértékben képes vagy gondoskodni a gyerekekről anélkül, hogy szabályozni kellene a személyes teredet vagy napi rutinodat, amíg az nem veszélyezteti a gyerekek épségét.

Őszintén beszélj az érzelmeidről.

Nyíltan fedd fel az érzéseidet a menyednek. Mondd el, mennyire kellemetlennek érzed, hogy előírja, hányszor zuhanyozz egy nap, és hogy egyéb higiéniai szabályokat is felállít neked.

Udvariasan mondd el, hogy érted a személyes higiénia fontosságát, ugyanakkor hangsúlyozd, hogy a te szokásaid erre tökéletesen alkalmasak, nincs szükséged arra, hogy más írja elő neked őket.

Hangsúlyozd a nagyszülői tapasztalatodat.

Ne feledkezz meg arról, hogy a menyed most nehéz időszakot él át, hiszen egy kihívásokkal teli, stresszes helyzetben próbál egyensúlyozni. Gondoskodni egy beteg szülőről, közben távol lenni a gyerekektől hosszabb ideig nagyon megviselheti őt.

Úgy nyújthatsz neki támogatást, hogy próbálod megnyugtatni és enyhíteni az aggodalmait. Emlékeztesd őt azokra az időkre, mikor gondoskodtál a gyermekeiről, ossz meg vele olyan történeteket, melyek hangsúlyozzák a kompetenciádat és azokat a pozitív élményeket, melyeket az unokáid szereztek a te gondoskodásod során.

Javasolj alternatív megoldást.

Ha valóban úgy érzed, ezeknek a feltételeknek nem akarsz eleget tenni, javasolj alternatív megoldásokat, melyek összhangban vannak a menyed nevelési elveivel. Vesd fel egy profi gyerekvigyázó alkalmazását, olyasvalakiét, aki jobban eleget tud tenni a menyed igényeinek. A cél, hogy olyan megoldást találjatok, ami mindenkinek megfelel és megőrzi a családi egységet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét