Az ösztrogén a női szervezet legfőbb nemi hormonja. Ez szabályozza a menstruációs ciklust, a mellek növekedését, de fontos szerepe van a koleszterinszint alakulásában, a csontok egészségében és az agyműködésben is. Előfordul azonban, hogy a szervezet többet termel belőle a szükségesnél. Ez pedig nem játék, hiszen a teljes egészségi állapotra kihathat, ha felborul a hormonháztartás egyensúlya.

A túl sok ösztrogén egyes ráktípusok kialakulásának esélyét is megnöveli. Nagyon veszélyes tehát, mégis rengeteg nőnél fordul elő. A 35 év felettiek mintegy felét érinti! A stressz, a koffein túlzott fogyasztása, a szintetikus ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tabletták szedése, a tisztítószerekben, műanyagokban található xeno-ösztrogének mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ösztrogén mennyisége elérje a káros mértéket.

Tünetek

A túlzott ösztrogén termelésnek egyértelmű tünetei vannak, de ezeket gyakran összetévesztik a PMS tüneteivel. Ha nem járunk utána, és hosszútávon élünk együtt velük, meddőséget, vetélést vagy rákot kockáztathatunk.

A leggyakoribb jelek:

– csökkent nemi vágy
– szabálytalan menstruációs ciklus
– puffadás
– kedélyhullámzás
– hideg kezek és lábak
– hajhullás
– pajzsmirigy működés zavara
– lassú anyagcsere
– álmatlanság
– PMS

Így szabadítsd meg a testedet a túl sok ösztrogéntől!

Ha a fent említett tünetek felét észleled magadon, itt az idő, hogy ösztrogén csökkentő diétába fogj! Ennek hatására javulni fog a bőröd állapota, és az ideális testsúlyodhoz is közelebb kerülsz.

Keresztesvirágú zöldségek

Karfiol, brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, spenót szerepeljen minél többször az étrendedben! Ezekkel csökkentheted az ösztrogén mennyiségét, és a felesleget kimoshatod a szervezetedből.

Lenmag

Napi 2-4 evőkanállal egyél belőle, hogy helyreállítsd az ösztrogén anyagcserét. Hatóanyagaival csökken az ösztrogén mennyisége és aktivitása is, így számos női problémát képes orvosolni.

Kéntartalmú élelmiszerek

A hagyma, fokhagyma, tojássárgája támogatják a máj egészségét, melynek feladatai közé tartozik az is, hogy a véráramból kiszűrje az ösztrogént, és semlegesítse azt. Ha túl sok termelődik ebből a hormonból, a máj nem tud megbirkózni vele, és kialakul az ösztrogén dominancia. A kéntartalmú élelmiszerekkel segítheted a májat, hogy megszabadítson a felesleges hormon mennyiségtől.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here