Se szeri, se száma a bútorfestésről szóló írásoknak. Jobbnál jobb és persze rosszabbnál rosszabb tippeket is bőven találsz, hiszen a diy a virágkorát éli. Legyen az komód, asztal, szék vagy bármilyen más bútordarab, igaz, hogy némi munkával és a megfelelő eszközök beszerzésével, de teljesen új külsőt adhatsz neki. Ám nagyon nem mindegy, hogyan csinálod, hiszen óriásiakat lehet hibázni. A bútorokért és az erőfeszítéseidért azonban kár lenne. Ezért kövesd az alábbi tanácsokat!

Csiszolás

Rengeteg helyen olvashatod, hogy a csiszolásra nincs feltétlenül szükség. Pedig van! Ne hagyd ki ezt a lépést, ha tartós és szép eredményt szeretnél elérni. Még akkor sem, ha olyan alapozót használsz festés előtt, amire rá van írva, hogy nem igényel felületkezelést. Finom csiszolópapírt válassz, amivel nem tudod megsérteni a felületet, azonban a régi festéket vagy lakkot próbáld meg a lehető legnagyobb mértékben eltávolítani a bútorról.

Alapozás

Még ha alaposan le is csiszoltad a festeni kívánt felületet, akkor sem ugorhatod át az alapozást. Ez segít, hogy a festék igazán jól tapadjon és egyenletesen fogja meg a bútort. Másik előnye, hogy az alapozással eltüntetheted a színekben kialakult egyenetlenségeket, amire önmagában a fedőfesték nem lenne képes. Ha fa bútort festesz, válassz olaj alapú alapozót, ami ápolja is a fát.

Száradás

Alapozás és festés után is fontos, hogy hagyj elég száradási időt a rétegek számára. Hiába érzed úgy, hogy az alapozó már megszáradt, ne vidd fel belőle a következő réteget, míg a dobozon feltüntetett száradási idő – gyakran 24 óra – le nem telt! Látszólag nem követsz el hibát, de ha idő előtt kezded el az újabb réteget felkenni, közben rá fogsz döbbenni, hogy a mélyebb rétegekben az alapozó vagy a festék még nagyon is képlékeny, így az ecsetvonások csúnyán látszódni fognak és a fedés sem lesz egyenletes.

Festés

A fedőfesték sűrűbb állagú, így óvatosan kell bánni vele. Ha túl vastag rétegben viszed fel, nem kívánt hatást fogsz elérni, hiszen a felület csúnya, egyenetlen marad száradás után. Vidd fel vékonyan az első réteget, majd várd ki a száradási időt. Ezután látni fogod, hogy ahhoz képest kell-e sűrítened vagy hígítanod a festéket.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here