A várandósság egyszerre csodálatos és sok nehézséggel teli időszak. Az egyik legkellemetlenebb kísérője a reggeli émelygés. Bár nem könnyű elviselni, a jó hír, hogy egy tanulmány szerint azok a hormonok, melyek a hányingert okozzák, hozzájárulnak a baba agyának lendületesebb fejlődéséhez is. Mit jelent ez pontosan?

Kellemetlen, de hasznos

A kutatók legújabb állítása szerint a várandósság alatti émelygés a baba magasabb intelligenciájának jele. Minél nagyobb mértékű a hányinger, annál magasabb intelligenciával fog rendelkezni a születendő gyermek. A tanulmányban 121 nőt vizsgáltak, akik 1998 és 2003 között estek teherbe. A gyermekeik IQ-szintjét 3-7 éves kor között kísérték figyelemmel.

Hosszútávú eredmények

Más tanulmányok szerint is jó jel a reggeli hányinger, hiszen akiknél jelentkezik, azoknál jóval kisebb a vetélés esélye. Más szavakkal tehát, a reggeli émelygésnek védő hatása van, mivel azt jelzi, hogy a hormonszint elég magas a terhesség megmaradásához. De azt, hogy az émelygéssel végigkísért terhességből az átlagosnál okosabb gyerek fog születni, most állították először.

Az idegsejtek fejlődése a maximumon

A reggeli hányingerben semmi kellemes nincs, de az előnyeit figyelembe véve egész más szemmel tekinthetünk rá. Azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség alatt hányingerrel küzdött, magasabb IQ-szintet mértek, mint azoknál, akik émelygés nélküli terhességből születtek. Valószínűleg a HCG hormon a magyarázat a reggeli rosszullétre, ez teremt ideális környezetet a placentának, és biztosítja az idegrendszer jobb fejlődését a baba számára.

Minden tünet elmúlik egyszer

Ez a tanulmány bátorítja azokat a nőket, akik a várandósság 1. és 14-16. hete között hányingerrel küszködnek. Az émelygést ekkor kezdik felváltani más tünetek, mint a kimerültség, az álmosság, a vizesedés. De tudva azt, hogy a terhesség alatti émelygésnek előnyei is vannak, talán könnyebb lesz elviselni!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét