A főzés és az evés egyformán sok folttal jár. Egy jó szószos tésztával nem nehéz összekoszolni az asztalterítőt vagy magunkat. Márpedig ezek a foltok szinte kivétel nélkül zsírosak, ami azt jelenti, hogy jó eséllyel hagynak nyomot a ruhán. Ezeket a foltokat a legnehezebb maradéktalanul eltávolítani, de most abban segítünk, hogy megoldd az ilyen nehéz helyzeteket is!

Olajfoltok kiszedése a ruhából

Fogj hozzá a folteltávolításhoz, amilyen hamar csak lehet! Ha hagyod megszáradni, szinte biztos, hogy nem tudod nyom nélkül kiszedni.
Távolítsd el a felesleges zsiradékot. Itasd fel a foltot egy papírtörlővel, hogy minél kevesebb maradjon az anyagban.
Szórj szódabikarbónát a foltra és hagyd hatni pár percig. Észre fogod venni, hogy a szóda elszíneződik, felveszi a folt színét, azaz magába szívja az olaj jelentős részét.
Dörzsöld át a szódabikarbónával az anyagot. Ezt megteheted egy fogkefe segítségével is. Ha a szódabikarbónából marad a ruhán, ne aggódj, mosásnál ki fog jönni belőle.
Ismételd meg, ha szükséges! Ha a folt makacsabb annál, minthogy első próbálkozásra kijöjjön, feküdj neki újra!
A folteltávolítási procedúra után ne hagyd félbe a munkát, dobd be a ruhát a gépbe és a címkén lévő utasításoknak megfelelően mosd ki.

Olajfoltok kiszedése asztalterítőből és más finom anyagokból

Ha a folt mosás után is látható, szárítóba semmiképp ne tedd, mert az tovább rontja a helyzetet.
Helyette fújd be WD-40-nel, majd tegyél rá újra szódabikarbónát és ismételd meg az előző folttisztítási folyamatot.
Próbáld meg kivasalni! Vágódeszkára teríts rá egy régi törölközőt, szórj rá szódabikarbónát és fektesd rá a foltos terítőt a folttal lefelé. Kezdd el vasalni, így a törölköző magába fogja szívni az olajat.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét