A Mrs. Doubtfire-ben és a Hookban nyújtott kiemelkedő alakításaival Robin Williams világszerte a felnőttek és a gyerekek kedvence lett. De Williams nem csupán fantasztikus színész volt, hanem csodálatos ember és nagyszerű férj is. Halálának híre sokkolta az egész világot, ahogyan feleségét, Susan Schneidert is. Ma gyönyörű románcuk állomásaira emlékezünk, felidézve egy olyan szerelem emlékét, ami Williams halála után is megmaradt.

Amint találkoztak, egyből kapcsolódtak egymáshoz.

Robin Williams már kétszer volt nős, mielőtt találkozott Susan Schneiderrel. Első házasságából egy, a másodikból két gyermeke született. Bár túl volt már két sikertelen házasságon, ez nem akadályozta meg abban, hogy újból keresse a szerelmet. 2007-ben történt, hogy Schneider betért egy helyi Apple üzletbe, és találkozott egy fickóval, aki végül férje és szerető társa lett.

“Bementem, láttam ezt a férfit, és arra gondoltam, szerintem ez Robin Williams. Aztán kifelé jövet megint ránéztem, ő rám mosolygott, és valami azt súgta, menjek oda és köszönjek neki.” Így folytatta: “Terepszínű ruhát viselt, ezért azt kérdeztem tőle: ‘Működik ez az álcázás?’ Mire ő ezt felelte: ‘Nem túl jól, hiszen megtaláltál.’”

A házasság és az első nehézségek.

Schneider és Williams az első találkozásuk után 4 évvel házasodtak össze. A színész harmadik – és egyben utolsó – esküvőjére 2011. október 22-én került sor. Hamarosan ezután a kaliforniai Marin megyébe költöztek Schneider gyermekeivel együtt. Bár a házasságuk kezdeti időszaka tele volt örömmel és boldogsággal, az esküvő utáni években nehézségek léptek fel.

Mivel Williamsnél különös tünetek jelentkeztek, terápiára volt szüksége. Schneider törődött a férjével, soha nem hagyta magára és mindvégig mellette állt. A diszkomfort érzés azonban csak a kezdete volt a tünetek hosszú listájának, melyek elsőre egymástól függetlennek tűntek, de végül egy növekvő agyi rendellenesség tüneteivé álltak össze.

“Robin személyiségétől nagyon idegen volt a paranoia. Ez volt a kezdete a 10 hónapon át tartó, fokozódó tünetekkel járó folyamatnak” – mesélte Schneider néhai férje állapotáról.

Ha feleségével volt, Williams több volt pusztán egy vicces fickónál.

Schneider gyakran felidézte, milyen volt feleségül menni egy olyan férfihoz, aki komikusként emberek millióinak lelkét érintette meg. Elmondta, hogy otthon egy egyszerű fickó volt, és megosztotta, hogy mi mindent csináltak együtt, amivel még szorosabb lett a köztük lévő kötelék.

Az életük nem volt egyhangú. Ahogy Schneider mesélte: “Robinnal szerettünk múzeumba járni. Nagy történelemrajongó volt, így ő ismerte a történelmi részét, én meg a művészeti részét, így duplán jól szórakoztunk.” Elmondta: “Az emberek azt hiszik, hogy ugyanaz volt otthon, mint aki a színpadon, de hadd tisztázzam: egy olyan emberhez sosem mentem volna hozzá.”

“Ez a férfi hihetetlenül mélyen jártas volt az emberiség és a kultúra terén, a humora pedig olyan volt, mint egy titkos fegyver” – mondta Schneider dicsérve férjét. “Rengetegszer előfordult, hogy mikor látta, hogy valakinek egy kis jó kedvre lenne szüksége, elővette a humorát, hogy változást hozzon.”

Schneider mindig kincsként fogja őrizni legnagyobb szerelme emlékét.

Amikor 2014-ben napvilágot látott Williams halálának híre, az egész világ gyászolta. Mindenki szerette és csodálta őt, nem csupán a színészi képességei, de kedvessége, jólelkűsége miatt is. Schneider azon a reggelen, mikor férje elhunyt, szomorúságát fejezte ki: “Ma reggel elvesztettem a férjemet és a legjobb barátomat, miközben a világ elvesztette az egyik legszeretettebb művészt és csodálatos emberi lényt.”

Schneider szíve összetört, mikor Williams elment, meg kellett birkóznia nemcsak a gyásszal, de a nyilvánosság érdeklődésével, a találgatásokkal is. Számtalan alkalommal bizonyította erejét és odaadását férje iránt, mikor a férje iránti tiszteletre és a mentális betegségekre való nagyobb odafigyelésre szólított fel.

Schneider visszaemlékszik egy férjével folytatott beszélgetésre: “Arról beszélgettünk, mit szeretnénk örökül hagyni magunk után a világban. Robin pedig egyből rávágta: ‘Segíteni akarok az embereknek, hogy kevésbé féljenek.’”

Schneider volt az, aki Williams életének minden nehéz pillanatában férje mellett állt és feltétel nélkül szerette őt. Most, 9 évvel a halála után még mindig mindenütt érzi a létezését. “Robin még mindig megjelenik, mikor szükségem van rá. De amikor nincs itt, akkor is a barátomra, a szerelmemre gondolok, és hiányzik.”

Ez a fajta szerelem nem feltétlenül ér véget, hanem idővel erősebbé válik. Williams nagy hatással volt Schneider életére, és ahogyan ő fogalmazott: “Ő a valaha volt legnagyobb szerelmem.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét