Mikor a hozzád tökéletesen passzoló illatot keresed, először valószínűleg semmi mást nem veszel figyelembe, csak magát az illatot. De ha ez megvan, máris szemben találod magad a következő kérdéssel, hogy melyik formáját kellene választanod. A polcokat pásztázva olvasod a feliratokat: parfüm, eau de parfum, eau de toilette. Mintha mind ugyanazt a dolgot jelentenék, csak más-más cifra elnevezéssel. Pedig megvan az oka annak, hogy egyik miért drágább, mint a másik!

Ami közös bennük, hogy illatukat illóolajok adják, melyeket alkohollal, időnként vízzel kevernek. Minél magasabb az illatszerben az illóolaj koncentrációja, annál tartósabbnak mondható.

Parfüm

Ez a legkoncentráltabb illatformula, ami 20-40%-ban tartalmaz illóolajat. Legalább 6-8 órán át érezheted magadon az illatát, miután befújod magad vele. A legdrágább parfümöknél azonban a “hatóidő” ennél is magasabb, még este is illatozni fogsz tőlük. A szakértők szerint egy igazán jó parfüm ismérve, hogy ha a csuklódra fújod, még 48 órával később is érzed az illatát.

Eau de Parfum

Ezek a változatok csak 12-15% illatanyag koncentrációval rendelkeznek, illatukat 6, jobb esetben 8 órán át érezheted magadon. Viszont sokkal olcsóbbak, mint a parfümök, ami óriási előnyük. Minőségi illatszer az eau de parfum, mégis gazdaságosabb választás.

Eau de Toilette

Illóolajtartalmuk csupán 10-15%, azaz illatuk sokkal hamarabb elillan. 2-3 órán át érezheted magad finom illatfelhőbe burkolózva, ha eau de toilette-t használsz. Hétköznapokban azonban ideális választás ez az illatszer, ha nem szeretnéd, hogy az egész iroda átvegye a te illatodat, és másokat esetleg irritáljon a túlzottan erős parfüm.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét