Paris Hilton már több mint 2 évtizede meghatározó alakja a popkultúrának. A Hilton hotel öröklésétől a saját márkabirodalma felépítéséig Hilton anyagi helyzetének alakulása éppen olyan izgalmas, mint a személyisége. A luxus és a hírnév szinonimájaként emlegetett Paris Hilton nettó vagyonának megismeréséhez mélyen bele kell merülni sokrétű karrierjébe és üzleti vállalkozásaiba.

Nem várt rá hatalmas örökség.

Paris ugyan örökösnő, de nem várt rá hatalmas örökség. Családja komoly vagyonnal rendelkezik, aminek összegét kb. 4,5 milliárd dollárra becsülték, ám a nagyapa, Barron Hilton 2004-ben úgy döntött, vagyonának 97%-át jótékony célokra ajánlja fel.

Mikor Barron 2019-ben elhunyt, vagyonának csupán 3%-át hagyta 8 gyermekére, 15 unokájára és 4 dédunokájára. Ez összesen kb. 135 millió dollárt tett ki nagyjából. Bár nem kis összeg ez sem, az összes családtagot figyelembe véve Paris kb. 5,6 millió dollárt örökölhetett, ha a vagyont egyenlő részben osztották fel. A pénz nagy részét a Conrad N. Hilton Alapítvány kapta Barron kívánsága szerint.

Arról is pletykáltak, hogy Parist kizárhatják az örökségből, mivel nagyapja nem volt elragadtatva a számtalan botránytól, amivel szerinte unokája szégyent hozott a Hilton névre.

Ám végül a dolgok úgy alakultak, ahogyan Paris akarta. “Kamaszkorom óta független akartam lenni. Nem akartam a családomtól kérni semmit” – mondta.

Annak ellenére, hogy családja a szállodaiparban érdekelt, Paris saját birodalmat épített magának. Elmesélte, hogy nagyapja egyszer azt mondta neki: “Engem eddig Barron Hiltonként ismertek. Most én vagyok Paris Hilton nagyapja.”

Gyermekkor és tinédzserkori trauma.

Paris Hilton 1981. február 17-én született New Yorkban Conrad Hilton, a Hilton hotelek alapítójának dédunokájaként. Beleszületett a vagyonba, származása miatt rögtön kiváltságos helyzetbe került.

Kiskorában különböző helyeken élt, mint Beverly Hills, Hamptons, de lakott egy fényűző hotelben is Manhattanben. Családja szerint eléggé fiús lány volt, és arról álmodozott, hogy állatorvos lesz. A spórolt pénzéből mindenféle különleges állatot vett, például majmokat és kígyókat. Egyszer véletlenül szabadon engedett egy kígyót az egyik hotelben, ahol éppen tartózkodtak.

Nagyon szigorú neveltetésben részesült. A szülei nem engedték, hogy randevúzzon, sminkelje magát vagy elmenjen az iskolai bulikra. Még etikett órákra is járnia kellett, hogy első bálozó lehessen, bár nem volt ínyére.

Mikor New Yorkba költözött, Paris elkezdett lázadni. Kihagyta az órákat, és helyette partykra járt. Szülei elkezdtek aggódni érte, és 16 éves korában problémás kamaszok részére létrehozott bentlakásos iskolákba küldték. Az egyik ilyen iskola a Provo Canyon Iskola volt, ahol állítása szerint a személyzet lelkileg és fizikailag is bántalmazta. A This Is Paris című dokumentumfilmben más diáktársaival együtt beszélt arról, mit szenvedtek el az iskolában. Kb. 11 hónapot töltött itt, 18 éves kora körül engedték ki.

Modell karrier az 1990-es évek végén.

Gyermekkorában Paris jótékonysági eseményeken modellkedett. 2000-ben szerződést írt alá a T Management ügynökséggel. A New York-i Divathéten több tervező bemutatóján is fellépett, ezzel megteremtette modell karrierje alapjait.

Paris később olyan márkáknak modellkedett, mint a Guess vagy a Christian Dior. Időnként visszatért a kifutóra is, például 2018-ban a Yeezy kollekcióját mutatta be. Ezek a korai modellkedési lehetőségek valószínűleg fontos szerepet játszottak a bankszámláján lévő összeg növekedésében is.

Út a hírnév felé.

Paris Hilton a 2000-es évek elején tett szert hírnévre, mikor ikonikus alakjává vált a New York-i társasági elitnek. Szerepelt a bulvárlapokban és showműsorokban, mint a The Simple Life, melyben Nicole Richie-vel együtt vettek részt. Ezzel a szerepléssel kilőtte magát a sztárság felé, a becslések szerint a show csupán egyetlen szezonjával 5 millió dollárt keresett.

Hiltonban egyszerre volt meg a csillogás, a karizma és az ellentmondásosság, ez tette őt médiaszenzációvá és gyűjtött neki tömegesen követőket, valamint támogatókat.

“Tudtam, hogy nem vágyom átlagos karrierre. Egy olyan márkát építettem, ami végül több bevételi forráshoz is vezetett. De ez jóval előre megtervezettebbnek tűnik, mint amilyen valójában volt” – mondta Hilton karrierje kezdetéről, mikor fizettek neki azért, hogy részt vegyen a partykon és magára vonja a paparazzók figyelmét.

Az első könyv és parfüm.

A Confessions of an Heiress: A Tongue-in-Cheek Peek Behind the Pose című könyv 2004-ben került a boltok polcaira, és hamar bestseller lett. Csupán egy évvel később megjelent a második könyve is Your Heiress Diary: Confess It All To Me címmel. Mivel könyvei még mindig forgalomban vannak, bizton állíthatjuk, hogy Paris elég sok pénzt keresett rövid szerzői pályafutása során.

Paris nettó vagyonának jelentős része származik a parfümjeiből. Egészen mostanáig 24 parfümöt adott ki. 2004 óta parfümjei elképesztő, 3 milliárd dolláros bevételt hoztak neki. Paris a 7. legvagyonosabb sztár a parfüm bizniszben.

Paris büszke a parfümjeire. “Nem lehetett csupán egyet kiadni! A rajongók többet követeltek, ezért ki kellett elégítenem az igényeiket. Talán egy nap eljutok a 100-ig is.”

Zenei és színészi karrier.

Miután létrehozta saját lemezkiadóját, a Heiress Recordsot, megjelentette első albumát Paris címmel 2006-ban. Az album 200.000 példányban kelt el, és a Billboard 200-as listáján a 6. helyig jutott. A Stars Are Blind című dala a Hot 100-as listán a 18. helyet szerezte meg.

Azóta Paris 9 másik kislemezt is megjelentetett, de teljes albumot nem adott ki. Bár azt nem tudni pontosan, hogy énekesi karrierje mekkora bevételt hozott neki, az eladások alapján valószínűleg sok pénzzel gyarapodott.

Zenei próbálkozásai kiterjedtek a Dj szakmára is. 2012-ben Brazíliában, egy zenei fesztiválon debütált Dj-ként. Előadásaiért díjakat kapott, és részt vett egy 13 fellépésből álló turnén Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Dél-Koreában, Kolumbiában és New Jersey-ben. 2015-re Paris lett a világ legjobban fizetett Dj-je, állítólag szettenként több mint 1 millió dollárt keresett.

Egyszer azt mondta: “Nem akarok dicsekedni, de szuper érzés olyasmiért fizetést kapni, amit szeretsz csinálni. Anya mindig azt mondta nekem, nem illik a pénzről beszélni, de ez az igazság. Nagyon büszke vagyok. Keményen dolgoztam érte.”

Az évek során Paris a színjátszásba is belekóstolt, szerepelt tévéműsorokban és filmekben is. Miután a reality műsorokkal leszámolt, Paris a filmekre váltott. Szerepelt a Viasztestek, a Zoolander, a trendkívüli és A macska – Le a kalappal! című filmekben. A szerepekből származó bevételeiről nincsenek pontos információk. A televízióban Paris vendégszereplőként részt vett olyan népszerű műsorok epizódjaiban, mint az Odaát, A narancsvidék és a Veronica Mars.

Paris a különböző megjelenéseivel is keresett.

2012-ben 1 millió dollárt kapott azért, mert szerepelt Kim Jang Hoon videóklipjében.

Mielőtt Dj-ként népszerű lett, Paris azzal is keresett, hogy részt vett különböző eseményeken. “Akkor kezdtem, mikor 16 évesen New Yorkba költöztem és elkezdtem ajánlatokat kapni különböző rendezvényekre. Egyszer csak az lett a helyzet, hogy ‘Fizetünk neked 1 millió dollárt, ha eljössz Japánba.’ A testvéremmel ekkor kezdtünk el partykra és különféle rendezvényekre járni.
Akkor hívott fel George Maloof, és azt mondta: ‘Paris, új Palms Hotelt nyitok Las Vegasban, és örülnék, ha iderepülnél a magángépemmel, és ezt a millió dolláros ruhát viselnéd. Egy millió dollárnyi Palms zseton van rajta, és fizetek azért, hogy elgyere.”

Ingatlanbefektetések és márkákkal kapcsolatos ügyek.

Vállalkozásai mellett Paris világszerte befektetett ingatlanokba is. A fényűző kastélyoktól a luxusapartmanokig és szállodákig ingatlanjai tükrözik a gazdagság és extravagancia iránti hajlamát. Hilton ügyes befektetései nemcsak jövedelmező vagyonként szolgáltak, de gazdag életmódjának szimbólumaiként is.

Paris évente kb. 10 millió dollárt keres 19 márkatermékével. Neve összefonódik számos termékkel, köztük étrendkiegészítőkkel, de még virágokkal is. A világon összesen 50 kiskereskedelmi üzlet tulajdonosa.

Paris számos reklámban is szerepelt, például 2014-ben a Carl’s Jr étteremlánc hirdetésében. Utolsó reklámjában egy felfújható kanapén ült egy mocsárban Steve Irwin gyermekei mellett, és az Uber Eatset hirdette, ami valószínűleg bőségesen meg is fizette ezért.

Paris azonban alaposan megválogatja, hogy milyen márkákkal hajlandó együttműködni. Menedzsere elárulta, hogy naponta 12-20 márka ajánlatát utasítja el. Az együttműködések, amiket elfogad, azonban nagyban növelik vagyonát.

Főzőműsor.

Paris elvállalta a Cooking With Paris című műsor produceri szerepét, melyet egy főzésről készült YouTube-videó ihletett, amit 5 millióan néztek meg. A sztárvendégekkel – mint Kim Kardashian és Nikki Glaser – készült műsor gyorsan népszerűvé vált a Netflixen. “Ez biztosan nem egy átlagos főzőműsor. Nem vagyok profi vagy képzett szakács, így menet közben sokat tanulok a konyhában” – mondta Paris.

Más szempontból viszont a Cooking With Paris tetemes kiadásokkal is járt, valószínűleg ennek tudható be, hogy a második évadot nem forgatták le belőle. A nézők felfigyeltek rá, hogy Paris sikkes ruhákat visel, viszont kötény nincs rajta, ennek volt köszönhető a 2000 dolláros tisztító számla. A cipőüzletéből származó pontos bevételt nem hozták nyilvánosságra.

Paris a férjével együtt szerepelt a Paris in Love című esküvői műsorban, amit 2021 novemberében mutattak be. A részek arról szóltak, ahogyan Paris és Carter Reum az esküvőjüket tervezik. “Ő olyan, amilyennel még az életemben sosem találkoztam. Az első ember, akit beengedtem a szívembe és akiben teljesen megbízom. Ő a legfőbb támaszom, felemel és biztonságban érzem magam mellette” – mesélte.

Arról is beszélt, hogy a pénz helyett most már a családalapításra koncentrál. “Már sokkal inkább a babák érdekelnek, mintsem a milliárdok.”

Paris élvezi az átlagos életet két gyermekével, Phoenixszel és Londonnal.

2021 novemberében az örökösnő és Carter Reum egy privát ceremónia keretében összeházasodtak Los Angelesben. Első gyermekük, Phoenix béranyától született 2023. január 16-án. Kevesebb mint egy évvel később, 2023 novemberében megszületett lányuk, London is.

Az anyaság kapcsán egy interjúban azt mondta, meglepő számára az a mély szeretet, amit gyermekei iránt érez. “Megtudtam, mekkora szeretetet vagyok képes érezni valaki iránt. Azt hittem, a férjem miatt tudom, mi a szeretet, de amint megismertem a babáimat, rájöttem, hogy ez egy egészen más szintű szeretet. Minden szempontból megváltoztatták az életemet.”

Anyaként Hilton rájött, milyen fontos a határok felállítása. Egyensúlyozik különböző szerepek között, mint Dj, üzletasszony, író, ám számára mégis a legfontosabb, hogy a gyermekével töltse az időt. “Folyamatosan nemet mondok dolgokra, mert annyi időt akarok a fiammal tölteni, amennyit csak lehet. Nem akarok lemaradni egyetlen különleges pillanatról és az életének a mérföldköveiről. Ő a mindenem, számomra mindig ő az első.”

Paris Hilton nettó vagyona.

Sokféle bevételi forrása és sikeres üzleti vállalkozásai miatt Paris vagyonát 300 millió dollárra becsülik. Bár a konkrét számok a forrásoktól és a piaci trendek ingadozásaitól függően változhatnak, nem vonható kétségbe, hogy Hilton üzleti érzéke, vállalkozói éleslátása és pénzügyi képességei az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb személyiséggé tették őt.

Hatalmas vagyona bizonyítéka az elszántságának, kreativitásának és üzleti vénájának. A szállodai vagyon öröklésétől a saját márkája létrehozásáig Hilton ügyesen navigált a hírnév és a vagyon labirintusaiban. Vállalkozóként, filantrópként és kulturális ikonként folyamatosan fejlődik, de egy valami biztos: Hilton öröksége az üzleti életben és a szórakoztatóiparban generációkon át fennmarad.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét