Sok családban vannak karácsonyi hagyományok, de hogy a szeretteiktől pénzt kérnek az ünnepi vacsoráért, az korántsem nevezhető szokványosnak. Egy nő azzal vívott ki ellenszenvet magának, hogy elárulta, pénzt kért a családjától a karácsonyi vacsoráért, beleértve az unokáit is. De semmiféle kritika nem tudta megingatni, elmeséli, hogy miért.

2016-ban kezdett pénzt kérni a családtól a karácsonyi vacsorára.

Caroline Duddridge szívesen főz a családjára karácsonykor, de nem ingyen. A 64 éves nő először 2016-ban kért pénzt a karácsonyi vacsorára. Először egy karácsonyi persellyel kezdte a dolgot, amibe a fiaitól heti 2 fontot, a lányaitól heti 1 fontot kért, de ez az ötlet nem igazán működött.

“Egyes heteken mindenki fizetett, másik héten volt, hogy a gyerekek elfelejtették vagy nem volt aprójuk. A vége az lett, hogy a gyerekek közül volt, aki többet fizetett a többieknél, emiatt pedig folyton cívódás volt köztük” – mondta. Ezért vezette be a mostani rendszert fix díjjal, hogy a dolog korrekt legyen. Bár szokatlannak számít, a fizetős karácsonyi vacsora mára hagyománnyá vált a családban.

Határidő is van a befizetésre.

A vacsoravendégeknek határidőre kell befizetniük a pénzt, különben nem kapnak meghívást. Bár minden évben van részükről bizonyos fokú ellenkezés, előbb vagy utóbb mindenki fizet. “Ránézek a bankszámlámra, és látom, hogy ki az, aki novemberben befizette a karácsonyi vacsora árát. Aki tartozik, annak szólok, és emlékeztetem, hogy a befizetés határideje december 1.” – magyarázta.

“Ez egy telefonhívás, amit az 5 felnőtt (37, 34, 32, 29 és 24 éves) gyerekemhez intézek, és ők már ezt megszokták. Tudom, hogy egyesek morgolódni fognak és kifogásokat keresnek, például hogy még nem kapták meg a fizetésüket, vagy hogy kaphatnak-e még egy hét haladékot, de végül kapok tőlük pénzt a vacsoráért” – mesélte Caroline.

A gyerekeknek is be kell szállni a költségekbe, Caroline szerint ez fontos lecke számukra, megtanítja őket a felelősségre és a kemény munkára. “Az idősebb unokák szeretnek próbálkozni, felajánlják a segítségüket, hogy visszakapják a pénzük egy részét, csodálom őket ezért” – tette hozzá.

De mennyit számol fejenként?

Duddridge, az 5 gyermekes édesanya és 6 unoka nagymamája olyan rendszert állított fel, melyben a befizetendő díj mértékét az életkor szabja meg. A felnőttek legfeljebb 15 fontot fizetnek, a nők kevesebbet, mint a férfiak, mivel nekik családjuk van és részmunkaidőben dolgoznak, míg a 12 és a három 9 éves unoka fejenként 5 fontot fizetnek be, a két 3 éves unoka pedig 2,5 fontot.

A pénzből a megszokott ételek és italok, valamint karácsonyi dekorációk kerülnek az ünnepi asztalra. De segít kifizetni a karácsony miatt megnövekedett villanyszámlát is.

“Elvárni, hogy egyetlen ember fizesse az egész vacsorát, készítse el, takarítson el utána, használja a fűtést és a villanyt, az túlzás. Az összeg, amit felszámítok a vacsoráért, tartalmazza az áramot is. Számomra ez az egyetlen járható út” – mondta.

Nem foglalkozik a kritikákkal.

Duddridge, akinek a férje 2015-ben hunyt el, addigi bevételük felétől elesett azzal, hogy magára maradt. Most havi 1000 fontos özvegyi nyugdíjából él. Saját bevallása szerint nem kevés időt tölt azzal, hogy felkutassa a legjobb ajánlatokat az élelmiszerboltokban, különösen az egyre emelkedő árak közepette. Ez különösen nagy kihívást jelent a karácsonyi vacsoránál, ahol 12 főt lát vendégül.

“Ahogyan sok anya és nagymama, akik karácsonyi vacsorát készítenek, én sem engedhetem meg magamnak, hogy megvegyem az ajándékokat és fizessem a teljes vacsorát. Aggódtam, hogy az újév rögtön anyagi gondokkal fog indulni.” Elmondta, miért számít fel pénzt a vacsoráért: “Ez a rendszer legalább leegyszerűsíti a vacsorát, mindenki beleszólhat, mindenki segíthet, és senki nem megy csődbe karácsony után.”

Caroline-t ezért nem érdeklik az online kapott kritikák, és elutasítja a vádat, hogy “kifosztja a saját gyerekeit”. Találékonysága inkább azt mutatja, hogy ügyesen egyensúlyozik az anyagi lehetőségei és a családi ünnepi étkezés megvalósítása között.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét