Egyszerű és kényelmes elkészíthetőség tekintetében a porból készült vaníliapudingon ugyan nehéz túltenni, de ez korántsem igaz az ízek szempontjából. Márpedig, ha már pudingot készítünk, a legfontosabb, hogy az a lehető legfinomabb legyen. Most megtudhatod, hogyan készíthetsz tökéletes vaníliapudingot házilag.

Vaníliapuding alaprecept – 4 adaghoz

Hozzávalók:
– 5 dl tej
– 5 dkg finom szemcséjű cukor
– 1 friss tojás
– 5 dkg étkezési keményítő
– 1 vaníliarúd

Keverd össze a cukrot és a keményítőt, majd adj hozzá 7 evőkanál tejet és az egészet keverd csomómentesre. Ezután add hozzá a tojássárgáját. Kapard ki a vaníliarúd belsejét, ezt a maradék tejjel forrald fel. Kézi habverővel keverd hozzá a tojássárgás tejet és várd meg, míg egyet forr. Ekkor húzd a le a tűzről és hagyd hűlni.

Hibalehetőségek

  • Tej: Hogy forraláskor ne égjen le, hideg vízzel öblítsd el az edényt és csak ezután tedd fel benne forrni a tejet.
  • Csomósodás: A cukrot alaposan keverd el a keményítővel és néhány kanál hideg tejjel. Forralás közben adagonként tedd bele a forró tejbe, így megelőzheted a csomósodást.
  • Ha túl híg: Mikor megkóstolod a pudingot, utána minden alkalommal mosd le a kanalat, mert a nyáltól túl híg állagú lehet. A nyálban lévő amiláz emésztőenzim ugyanis lebontja a pudingban lévő keményítőt. Amennyiben mégis túl hígnak találnád, 2 dl tejszínből verj habot és forgasd bele a pudingba, hogy krémesebb állagú legyen.
  • Ha bőrösödik: A kiadagolt pudingokat takard le műanyagfóliával, így nem fog bőrösödni.

Desszertként sokoldalúan

Ha citrom- vagy narancslével készíted, üde, nyárias ízt kaphatsz, míg télen fahéjjal és mézeskalácsfűszerrel variálhatod az alapreceptet.

Az egyszerű vaníliapuding sokféle lehetőséget tartogat, hogy akár ünnepi desszertként is megállja a helyét. Egy üveg meggybefőtt levét öntsd le és tedd félre. 1,5 dkg cukrot keverj el 2 evőkanál keményítővel, és 4 evőkanál befőttlével keverd simára. A maradék levet forrald fel, tedd hozzá a keményítős folyadékot, majd egyszeri forrás után add hozzá a meggyet. Ha felnőttek számára készíted, megbolondíthatod meggylikőrrel vagy meggypálinkával. A kész puding tetejére is tégy meggyet, végül pedig szórd meg csokoládé reszelékkel.

A nyers bogyós gyümölcsök közül a málna, az eper és az áfonya passzolnak leginkább a vaníliapudinghoz, mivel ezeknek alacsony a savtartalmuk.

Vaníliapuding diétásan

A főzésben és a sütésben ma már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a különböző érzékenységeket. A vaníliapudingot többféle mentes változatban is elkészíthetjük, ha az alaprecept valamelyik hozzávalójára érzékenyek vagyunk.

  • Tojásmentesen: Nem csak akkor érdemes ezt a változatot készíteni, ha allergiásak vagyunk a tojásra, de várandósság alatt is. Mivel a tojást a puding készítése során csak rövid ideig hőkezeljük, a biztonság kedvéért jobb kihagyni terhesség alatt. Helyette használjunk habtejszínt.
  • Cukormentesen: Mézzel, édesítővel, nyírfacukorral kitűnően kiváltható a vaníliapudingban a cukor. Az állagát ez nem fogja befolyásolni.
  • Tejmentesen: Tehéntej helyett használj növényi tejeket a puding elkészítéséhez. Mivel édes desszertről van szó, a legjobb választás az önmagában is édes ízű mandulatej.

Így használd fel

  • Lepényhez, pitéhez: Gyümölcsös pitékhez, lepényekhez a puding kifejezetten jól jön, mivel szaftosabbá teszi őket, ha megkened vele a tésztát és így szóród rá a gyümölcsöt.
  • Vajkrémbe: A kihűlt pudingot keverd krémesre 20 dkg vajjal. Az így kapott lágy vajkrém kitűnő sokféle krémes süteményhez.
  • Pudingkrémhez: A túróstáskát még finomabbá teheted, ha 40 dkg túróhoz keversz 5 dl tejet és vaníliapudingot.

Így tárold

  • Hűtőben: Mivel a tojást csak rövid ideig hőkezeljük a készítésénél, ezért a vaníliapudingot hűtőben 4 napnál tovább nem lehet eltárolni. Takard le fóliával vagy fedeles műanyag dobozban tedd a hűtőbe.
  • Fagyasztóban: Fedeles műanyag dobozban adagonként fagyaszd le. Minőségét így 3 hónapig megőrzi. A fagyasztóból kivéve szobahőmérsékleten olvaszd fel, de akár félig fagyosan is fogyaszthatod.

1 hozzászólás

  1. “Mikor megkóstolod a pudingot, utána minden alkalommal mosd le a kanalat, mert a nyáltól túl híg állagú lehet. ” – Kóstolásnál az étel készítéséhez használt kanállal veszünk ki egy keveset az ételből, és öntjük át a kóstolókanálba. Még akkor is, ha csak saját magunknak főzünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét