Az amerikai tinédzserek naponta átlagosan 7 órát használják a különböző kütyüket. Ez pedig mind az iskolán illetve a házi feladat elkészítésén kívül eltöltött idő. Nem csoda, hogy a legtöbb szülő aggódik emiatt. Mikor pedig megpróbálják megfosztani a gyereket a laptoptól és a telefontól, a helyzet csak még rosszabbá válik.
Egy pszichológus azonban most felfedi a titkot, hogy hogyan vedd kézbe a gyereknek a kütyükhöz fűződő viszonyát, mégpedig a lehető legbékésebb megoldással.

1. Hagyd, hogy a gyerek a saját idejét önállóan kezelje.

Nir Eyal a Stanford Egyetemről azt mondja, hogy az egyik legnagyobb hiba, amit a mai szülők elkövetnek, hogy nem hagyják, hogy a gyerek maga gazdálkodjon a saját idejével. Pedig csak így tudja megtanulni, hogyan irányítsa a saját életét és hogyan ossza be a feladatait majd felnőttként.

2. Magyarázd el neki, miről marad le, miközben a monitor előtt lóg.

Még az óvodás gyerekek is tudják, hogy az idő korlátozott. Magyarázd el nekik, hogy ha a szabadidejükből 3 órát töltenek azzal, hogy a számítógépen játszanak, nem lesz idejük festeni, találkozni a barátaikkal vagy megnézni egy mesét lefekvés előtt. Hiszed vagy sem, ők már tudnak rangsorolni. Próbáld meg nem egyfajta gonoszként feltüntetni a telefont és a számítógépet. Csak akkor válnak azzá, ha nem tanuljuk meg kontrollálni saját magunkat.

3. Mutasd meg neki, hogy az alkalmazások, videók, játékok úgy vannak kitalálva, hogy rabul ejtsék az embereket.

Ha a gyereked imád a telefonján játszani, beszélj neki a különböző szintek végén járó jutalmakról. Ha sorozatfüggő, hívd fel a figyelmét arra, hogy minden egyes epizódot befejezetlenül, egy csavarral a végén zárnak le. Egy idősebb gyerek már meg fogja érteni, hogyan próbálják manipulálni, hogy függővé tegyék. Járj elöl jó példával, és te se bámuld folyton a tévét.

4. Kérdezd meg, szerinte mennyi idő lenne elég.

Talán félsz a választól, hogy azt fogja mondani, egész nap szeretne a gép előtt ülni. De ha előtte elmagyarázod neki a szabályok szükségességét, nem ezt a választ fogod kapni. Ne te állíts fel határokat, mert így csak alkudozásba keveredsz a gyerekkel és eltűnik a lényeg, hogy önállóan szabályozza magát.

5. Kérdezd meg, hogyan osztja be az idejét.

Ha csak te vagy az, aki figyel a szabályokra, az nagy hiba. Ha a gyerek állítja fel a szabályt, akkor viszont neki is kell betartani azt. Sokféle módon elérheted ezt, például állíts be időzítőt. Ne feledd, te csak tanácsadó vagy, nem pedig a rossz zsaru, aki mindig elveszi a gyerekétől azt, amit szeret.

6. Kezdd el már egészen kicsi korában.

Amint a gyerek elég idős lesz ahhoz, hogy használja a telefont és a tabletet, akkor pedig hisztizni kezd, mikor elveszed ezeket tőle, itt az ideje cselekedni. Csak akkor kezdj el beszélni vele, mikor mindketten lenyugodtatok. A hiszti sem jelenti, hogy már túl késő orvosolni a problémát, mert sosem az.

7. Ne vésd kőbe a szabályokat.

Ez lehetőséget ad arra, hogy újra és újra felhozd a témát, mikor a gyerek megszegi az ígéretét. Másrészt pedig a gyereknek szabadságot ad, hogy a hétvégi napközbeni tévézést elcserélje egy késő esti filmre, vagy másként ossza be a tablettel töltött idejét.

8. Állj készen a feszültebb beszélgetésekre.

Nagyon jó, ha mindketten higgadtan tudtok beszélni a témáról. De nagyobb az esélye annak, hogy a gyerek tiltakozni fog az új szabályok ellen. Állj készen erre, ne legyél mérges, ne büntesd meg, és ne vedd át teljesen az irányítást. Próbáld megnyugtatni, és ígérd meg, hogy később visszatértek a dologra. A jó családi hangulat mindig a legfontosabb.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here