Mióta Constantin Fahlberg véletlenül felfedezte a szacharint 1879-ben, azóta folyik a vita a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban. Nem titok, hogy rendszeres fogyasztásuk rossz a szervezet számára. De vajon mennyire rossz? Vessünk most egy pillantást a legnépszerűbb egészségtelen édesítőszerekre és ismerjük meg közelebbről azok hatásait!

1. Aszpartám

Diétás üdítők és csökkentett kalóriatartalmú ételek kedvelt összetevője. A kutatások azt mutatták, hogy már napi két aszpartámos üdítőital elfogyasztása fejfájást, súlygyarapodást és magas vérnyomást eredményezhet.

2. Agávé nektár

Az egészségesnek hirdetett élelmiszerek édesítője. Ám ez igencsak megtévesztő, hiszen 70-90%-os fruktóztartalmával az egyik legrosszabb cukorhelyettesítő, amit választhatunk.

3. Szukralóz

Ha törődünk a bolygónkkal, ne fogyasszunk többet olyan élelmiszert, mely ezt az összetevőt tartalmazza. Nemcsak a szervezetünk, de a környezet sem képes lebontani a szukralózt. Bár cukorszármazék, mindennek nevezhetjük, csak természetesnek nem. A szennyvíztisztító üzemekből a vizekbe kerül, ahol megváltoztatja a különböző élő szervezetek táplálkozási szokásait és a fotoszintézisre is káros hatással van.

4. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

Már több mint 30 éve elképesztő ütemben növeli az emberek derékméretét. Napjainkban rengeteg élelmiszerben megtalálható, nagy az esélye, hogy nap mint nap fogyasztjuk. Az egyik legnagyobb felelőse napjaink egyik krónikus betegségének, az elhízásnak.

5. Szacharin

Az 1970-es években a kutatók arra jöttek rá, hogy azok a patkányok, akiket rendszeresen szacharinnal tápláltak, gyakrabban lettek rákosak, mint a szacharint nem fogyasztók. A kutatók szerint pedig ez a hatás nem korlátozódik kizárólag a laboratóriumi állatokra. Méreganyag ez a szervezet számára, ami gyulladást, a hormonegyensúly felborulását, krónikus betegségeket okoz.

2 hozzászólás

  1. Elolvastam, eddig rendben is lenne, de mégis mit használjunk, erre is kitérhetett volna az írója, ha ennyire jól tájékozott!

  2. Nyugdíjas vagyok, és a drága cukorpótlókra nem kerül, viszont n agyon le kellene fogynom . Cukorbeteg is vagyok. Most vajon mindent keserűen fogyasszak. Mondja meg nekem ezt valaki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét