Régen, mielőtt feltalálták a tápszert és a cumisüveget, elterjedt volt a szoptatós dajkák alkalmazása. Így azok a nők, akiknek a szükségesnél több tejük volt, hasznos célra fordíthatták azt. Salma Hayek is hasonlóan cselekedett, amikor egy teljesen idegen, éhes és alultáplált babát szoptatott meg.
A következő szívmelengető történet a jótékonyság egyik fajtájáról szól a hollywoodi színésznőn keresztül, aki megmutatta, hogy apró dolgokkal is lehet jót cselekedni.

Ez egy igazán önzetlen és nemes cselekedet volt.

A producer és színésznő Salma Hayek 2008 szeptemberében érkezett meg Sierra Leone-ba, mégpedig nem színésznőként, hanem humanitáriusként, egy afrikai jótékonysági misszió keretében. Miközben az egyik kórházban tett látogatást, találkozott egy anyával, akinek nem volt teje. Hayek, akinek akkor volt 1 éves a kislánya, fogta az idegen nő alultáplált, 1 hetes csecsemőjét, és megszoptatta, annak ellenére, hogy a kamerák kereszttüzében volt.

Arra ösztönzi a lányát, hogy felnőve nagylelkű és gondoskodó ember váljon belőle.

A szoptatás után bevallotta, hogy vegyes érzései voltak. Úgy érezte, mintha hűtlen lett volna saját kislányához azzal, hogy másik babát is megszoptat. Viszont arra gondolt, hogy a lánya biztosan nem bánná. “Szerintem a babám nagyon büszke lenne, hogy az ő tejéből adhat másnak is.” Elmesélte, hogy szeretné, hogy a lánya felnőve gondoskodó és jólelkű ember legyen. Hozzátette: “Szerintem ez a legjobb dolog, amit anyaként adhatok neki.”

Az önzetlenség és a kedvesség alapvető Hayek családjában.

Hayek elmesélte, hogy segíteni a gyermekeken alapvetőnek számít a családjában. Sok évvel ezelőtt egy mexikói faluban a dédnagyanyja mentette meg egy éhező, vigasztalhatatlanul síró csecsemő életét azzal, hogy megszoptatta. A baba rögtön abba is hagyta a sírást.

A szoptatás választás, nem pedig stigma.

Hayek szerint az, hogy ő megszoptatott egy idegen babát, egyben kísérlet volt arra is, hogy csökkentse a nők megbélyegzését a szoptatás miatt. Ezzel a jószívű cselekedetével egyértelműen rávilágított arra, hogy a nőknek kell hogy legyen választásuk, és hogy nem kell félniük a saját testüktől.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here