Sam Smith korunk egyik legkiemelkedőbb zenei tehetsége, 4 Grammy- és 1 Oscar-díjat is kapott már. Cáfolhatatlan tehetsége ellenére a híres énekesnek személyes viszontagságokkal kellett megküzdenie, amelyek főként az önazonosságról szóltak.
Manapság azonban úgy tűnik, Sam Smith végre jól érzi magát a bőrében, bár gyakran felkavarja az állóvizet a közösségi médiában.

Sam Smith hosszú utat tett meg az önelfogadás felé.

2014-ben jelentette be a nyilvánosságnak, hogy meleg és egy férfival él párkapcsolatban. Sajnos a románc szakítással végződött, de ennek hatására írta meg Sam a Stay with Me című dalt, ami meghozta számára a világhírnevet, és elnyerte vele az év albumának járó Grammy-díjat. Híres köszönőbeszédében ezt mondta: “Szeretném megköszönni annak a férfinak, akiről ez az album szól, akivel tavaly szerelmesek voltunk. Nagyon köszönöm, hogy összetörted a szívemet, mert ezzel 4 Grammyt hoztál nekem!”

2017-ben Smith identitáskeresése újra szintet lépett. Ekkor nyilvánosság elé állt azzal, hogy genderqueerként azonosítja magát: “Annyira érzem magam nőnek, mint amennyire férfinak.” 2 évvel később az énekes a saját maga személyes névmással való megszólítását többes szám 3. személyben jelölte meg, és bejelentette, hogy nem bináris. “Úgy döntöttem, elfogadom magam annak, aki vagyok, kívül-belül.”

Smith bejelentette, hogy végre jól érzi magát a bőrében.

Egy nemrégiben készült interjúban részletesen mesélt belső küzdelmeiről. “Ebben az iparágban alapvető kérdés, hogy egy popsztárnak hogyan kellene kinéznie.” Elmondta, ő sosem fért bele a tipikus képbe, ez pedig negatívan hatott az önértékelésére.

“25 éves koromban kimerültem. Példaképet kerestem a testek világában. Mindig, mikor uszodába mentem, öntudatosnak éreztem magam, de erőt kellett vennem magamon, hogy levegyem a felsőmet.”

Bár Smith-nek mindig erőltetnie kellett, hogy ne rejtegesse a testét, szerinte éppen ez segített neki túllendülni a kétségeken, és végre elfogadni a kinézetét. “Megérte, mert most épp a testdiszmorfia szöges ellentéte van nálam. Szerintem lenyűgözően nézek ki. Végre lebarnultam. Leégtem olyan helyeken is, ahol még sohasem” – mondta.

Smith az összes ezzel kapcsolatos tapasztalatát beleírta új dalaiba, amelyek teljes egészében az önelfogadásról szólnak. “Boldog vagyok a testemben. Szabadnak érzem magam, felszabadultam a nyomás alól, amit fiatal koromban éreztem. Anyukám mindig azt mondta, ahogyan idősödöm, úgy fog egyre kevésbé érdekelni mások véleménye. Igaza volt.”

Smith új, merész videóklipje felborzolta a kedélyeket.

Az énekes újonnan megjött önbizalma néhányaknak nem nyerte el a tetszését. Smith legújabb, I’m Not Here to Make Friends című számához készült videóklipjében nem riadt vissza attól, hogy a szokásosnál jóval merészebb ruhákat viseljen. Ez pedig felkorbácsolta az indulatokat Twitteren. Néhányan aggodalmukat fejezték ki, és felhívták a figyelmet arra, hogy a videó nem megfelelő a gyermekek számára, és a platformot is hibáztatták, amiért azt ennek a korosztálynak ajánlja.

A támadásokat Smith rajongói nem nézhették tétlenül, rögtön az énekes védelmére keltek.

  • Sam Smith sokkal szexibbnek és boldogabbnak tűnik, és nagyon szomorú, hogy sokan azt szeretnék, hogy vékony, depressziós és zárkózott legyen. © testochunky / Twitter
  • Ha Sam Smith vékony lenne, cisznemű és heteró, akkor senki nem kritizálná azért, hogy hogyan öltözik. Ha Harry Styles-ról jelent volna meg kép ugyanilyen ruhában egy magazin címlapján, attól mind el lennétek ájulva. Támogassuk a duci queereket is. © maemurrayxo / Twitter
  • Végre megnéztem Sam Smith videóját, és azt gondoltam: “Ennyi?! Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor és John Deacon majdnem 40 évvel ezelőtt vonultak be így az I Want to Break Free videóklipjében.” © SoozUK / Twitter
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here