A szókincs gyarapodása és a beszédkészség fejlődése minden gyereknél nagyon fontos az első években. Mindezt elősegítheted, ha a kérdéseire részletes válaszokkal felelsz. A kutatók arra is rájöttek, hogy ha választékosabban beszélsz vele, az segít, hogy sikeresebb legyen az iskolában.

A kíváncsi gyerekek jobban teljesítenek.

A kíváncsiság az, ami számtalan tudóst hozzásegített fantasztikus felfedezésekhez. Ugyanígy a gyerekeket is segíti abban, hogy jobb eredményeket érjenek el. Ha támogatod a gyerekedet, hogy nagyobb érdeklődése legyen különböző dolgok iránt, annál könnyebben fog tanulni, hiszen örömmel tud majd meg még többet mindenről.

Van különbség az egyszerű és a részletes magyarázat között.

Mikor a gyerek rövid választ kap a kérdésére, nem fog többet kérdezni, azaz nem is fog többet megtudni. Ha részletesen magyarázol, akkor hosszabb beszélgetést indíthatsz el vele, ő pedig jobban fog koncentrálni a témára.

Például: A gyereked megkérdezi, hogy miért sírsz. Ne azt feleld, hogy néha a felnőttek is sírnak, hiszen ezzel rögtön vége is lesz a párbeszédnek. Helyette mondd azt: “Beütöttem a lábujjamat.” Valószínűleg folytatni fogja a beszélgetést azzal, hogy hol ütötted be, mennyire ütötted be, nagyon fáj-e és segíthet-e neked valamiben.

A specifikus magyarázattal még kíváncsibbá teheted a gyereket.

Ne a gyerekhez, hanem a gyerekkel beszélgess. Kezdd el gyakorolni, hogy részletes mondatokat és információkat mondj neki, így jobban belemerültök a beszélgetésbe és egyikőtök számára sem lesz unalmas. Egyre több kérdést fog feltenni és csak fokozódik a kíváncsisága.

Mindketten új dolgokat tanultok, ha nyitott vagy a részletekre.

Sok szülő aggódik, hogy mi van, ha a gyerek olyan kérdést tesz fel, amire nem tudja a választ. Ezzel nincs semmi baj, hiszen együtt is utánajárhattok. Nyugodtan mondhatod neki, hogy ezt te sem tudod, de ne hagyd itt abba a dolgot, hanem menj tovább, és keressétek ki a választ közösen. Így mindketten tanulhattok új és érdekes dolgokat, ezért mindig legalább próbáld meg megkeresni a választ a gyerek kérdéseire.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here