Csak az Egyesült Államokban körülbelül 400.000 Down-szindrómás él, ám a társadalomban még mindig sok tévhit él ezzel a genetikai betegséggel kapcsolatban. De ahogy a világ változik, a fogyatékkal élők mindinkább lehetőséget kapnak, hogy változtassanak az előítéleteken és bizonyítsák, hogy számukra is a csillagos ég a határ.
Következik 14 modell, aki betört a szépségiparba, ahol a sokféleséget és az elfogadást hirdeti.

1. Madeline Stuart

Világszerte ismert, a leghíresebb a Down-szindrómás modellek között. Karrierje akkor kezdődött, mikor édesanyja posztolt egy fotót arról, hogy Madeline 20 kilót fogyott, hogy egészségesebb legyen és elérje az álmait. A leghíresebb magazinoknak modellkedett már, illetve a világ számos városában sétált már végig a kifutókon. Lépésről lépésre dönti le a sztereotípiákat.

2. Jamie Brewer

Jamie modell és színésznő, legismertebb szerepe az Amerikai Horror Story-ban volt. A 37 éves Jamie volt az első Down-szindrómás modell, aki felléphetett a New York-i divathéten. Egyszer azt mondta, nagyon inspirálja, hogy példakép lehet mások számára és biztathat másokat, hogy vállalják és ne rejtegessék önmagukat.

3. Věra Gabriela

A 10 éves lány megállíthatatlanul halad a siker felé vezető úton. A bal oldali fotón még csak 3 éves. Elbűvölő kinézetével nem csoda, hogy megkapta a “cseh Aranyhaj” becenevet. Bízunk benne, hogy nem hagyja, hogy a betegsége határozza meg az életét a jövőben.

4. Beth Matthews

Beth célja, hogy megváltoztassa az emberek állásfoglalását a Down-szindrómával kapcsolatban. Az anyukája elmondta, hogy mikor Beth megszületett, az orvosok lesújtva közölték vele a hírt, ám az idő bebizonyította, hogy a lány jóval többet tud elérni, mint azt bárki hitte volna. Modellkedik, szerepel tévéműsorokban, és cikkeznek róla, hogy hogyan töri át a korlátokat és mit gondol a betegségét övező, elavult nézetekről.

5. Chelsea Werner

Chelsea boldog, hogy át tudta törni a korlátokat, amelyeket a társadalom emelt a fogyatékkal élők elé. Bár mindig azt mondták neki, gyenge az izomzata, kétszer is tornász világbajnok lett. Az pedig, hogy olyan márkákkal dolgozik, mint a H&M vagy a Tommy Hilfiger, szintén bizonyítja, hogy senki sem szabhatja meg, hogy egy adott ember mire képes.

6. Jessica Jacinto

Kamaszként többféle sportot kipróbált, de egyikben sem találta meg igazán önmagát. Azonban mikor részt vett egy Down-szindrómásoknak rendezett szépségversenyen, csak úgy ragyogott, anyukája pedig rögtön tudta, hogy megtalálta a helyét. Azóta semmi sem állhat az útjába, hogy elérje álmait, édesanyja pedig mindenben segíti őt.

7. Sofía Jirau

Sofía felrázta a divat világát. Karrierje azóta is szárnyal, hogy valóra váltotta az álmát és ő lett a Victoria’s Secret első Down-szindrómás modellje.

8. Ellie Goldstein

15 éves kora óta modellkedik, és nemcsak olyan világhírű márkákkal dolgozott már együtt, mint a Gucci vagy a Nike, hanem művészeti diplomát is szerzett. Ilyen elhivatottsággal kétség sem férhet hozzá, hogy Ellie el fogja érni céljait és jobbá teszi a szépségipart.

9. Mikayla Holmgren

Mikayla így mesél önmagáról: “Mellesleg van egy kis Down-szindrómám.” Nem hagyja, hogy a betegsége megszabja, mit tehet és mit nem. Modellkedik, ő volt az első Down-szindrómás versenyző a Miss USA szépségversenyen, emellett táncol, illetve beszédeket is tart.

10. Marian Avila

Marina mottója: “Meg tudom csinálni.” Már számos neves cég kampányában részt vett (például a Vogue és a Levi’s kampányában). A figyelmet, amit kap, arra használja, hogy terjessze azt az eszmét, ami szerint mindenkinek küzdenie kell azért, amiben hisz. Amíg vannak olyan elszánt emberek, mint ő, a társadalmunk jó kezekben van.

11. Jack Brumpton

A listáról a férfiak sem hiányozhatnak. Jack Brumpton brit modell, aki szintén Down-szindrómás. Szerinte az ebben a betegségben szenvedőknek nap mint nap keményen kell dolgozniuk olyan dolgokért, amik mások számára természetesek. A sikerhez vezető út nem könnyű, de hisszük, hogy sikerül elérnie, amire vágyik.

12. Georgia Furlan Traebert

Georgia karrierje véletlenül kezdődött, mikor apukája egy fotót osztott meg róla, az pedig felkeltette egy modellügynökség érdeklődését. Már 5 különböző ügynökséggel áll szerződésben, szépen halad a karrierjében.

13. Kennedy Garcia

Kennedy influencer lett, de modellkedik is neves márkáknak, filmeket forgat, nyilvános beszédeket tart, illetve táncversenyeken vesz részt. Kétségtelen, hogy a fiatal hölgy előtt fényes jövő áll, és rengeteg dolog van még, amit a társadalmunknak megtaníthat.

14. Lauren Hilaire

A 20-as évei elején jár, de már volt irodai alkalmazott, konyhai kisegítő, kórházi dolgozó és modell. Lauren előadásokat is tart a fogyatékkal élők életéről. Célja, hogy az emberek jobban megismerjék önmagukat, és felfedezzék a bennük rejlő különlegességet. Bár modellkarrierje még csak nemrég kezdődött, szinte biztos, hogy a jövőben magazinok címlapján is láthatjuk őt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét