Amerikából terjedt el ez a különösnek tűnő, de ma már közkedvelt módja a sült csirke készítésének. A tűzhely sütőjében és a grillen is alkalmazhatjuk ezt a módszert, amivel a csirke kívül ropogós pirosra sül, belül pedig omlós lesz. A sörből felszálló gőz segíti ezt elő, ami magától is megteszi a hatását, így sütés közben a csirkét még csak felügyelnünk sem kell.

A csirke kiválasztása

A csirkét a sörösdobozon egyben sütjük meg. Hogy könnyen rá tudjuk húzni egy 0,33 l-es dobozra, 1,2 kg körüli csirkét válasszunk. A fél literes sörösdobozra se tegyünk 1,5 kg-nál nagyobb súlyú csirkét.

Hasznos kellékek

Webáruházakban találunk olyan csirkesütő állványt, amiben külön hely van kialakítva kifejezetten a sörösdoboz számára. Ha ilyen eszközt használunk, a doboz biztosan nem fog eldőlni sütés közben, a fül segítségével pedig könnyebb kivenni is a sütőből a csirkét.
Ha nagyobb csirkét szeretnénk megsütni, érdemes egy kerámiaedényt használni. Ebbe beletölthetjük a sört, a csirke alatt pedig megpárolhatjuk a zöldségeket is. Grillkészülékeknél olyan fémedényt is vásárolhatunk, ami a zöldség sütésére alkalmas betéttel egybe van építve.

A sörösdoboz előkészítése

A sütéshez használt sörösdobozt – vagy üveget – mossuk tisztára. Öntsük ki belőle a sör felét, mert sütés alatt nem tud az összes elpárologni. A doboz tetejére szúrjunk pár lyukat, hogy a gőz még jobban át tudja járni belülről a csirkét. Ha üveget használsz, a címkét áztasd le róla.

Pácolás, fűszerezés

A csirkét mossuk meg és töröljük szárazra. Tetszés szerint páccal vagy fűszerekkel kívül-belül alaposan dörzsöljük be, jusson a bőre alá is. Ezután legalább fél órára tegyük a hűtőbe. A fűszerkeverékből érdemes a sörbe is tenni. A cukor, amit a páchoz használunk, a grillezés során karamellizálódni fog, ez szép aranybarna színt ad a csirkének.

Próbáld minél stabilabban

A csirkét a farrészével ültesd rá a sörösdobozra. A szárnyvégeket dugd a háta mögé, a lábaival pedig támaszd ki a csirkét. Ha rácsra teszed, jóval könnyebb dolgod lesz. Ha üvegen sütöd, a csirke nyakáig érdemes feltolni a palackot.

Sütőben és grillen

Ha a tűzhely sütőjében készítjük a csirkét, alsó sütésen 160-170 fokra melegítsük elő a sütőt. A dobozra vagy palackra húzott csirkét állítsuk egy tepsibe vagy egy alumínium grilltálcára, amiben felfoghatjuk a lecsorgó zsiradékot. A sütő aljában 45-60 percig süssük, majd kapcsoljunk felső sütésre, és így süssük tovább 200 fokon negyed órán át. Felesleges takarítástól kímélhetjük meg magunkat, ha a csirkére húzunk egy kilyuggatott sütőzacskót. De ezt ne felejtsük el levenni a sütés végén, hogy a csirke bőre megpirulhasson.

Ha a hús belsejébe szúrt maghőmérő 80-85 fokot mutat, a csirke elkészült. Ezt a legjobb a nehezen átsülő részeken, pl. a felsőcomb csontja mellett ellenőrizni.
A gömbgrillben tartsuk meg a 160-180 fokot, és a parazsat húzkodjuk oldalra. A csirke alá tegyünk grilltálcát, amivel felfoghatjuk a húsból kisülő zsiradékot.

Ha a csirke elkészült, ne húzzuk le egyből a sörösdobozról, hagyjuk kicsit hűlni.

Köret-ötletek

Finom és egyszerű megoldás a csirkével együtt megsütni a mellé köretnek szánt zöldségeket egy speciális edényben vagy középen lyukas grillrácson.
Amerikában hagyományosan majonézes káposztasalátát (coleslaw) kínálnak mellé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét