A felnőttek nagy része el sem tudja képzelni, hogy a napot kávé nélkül kezdje. Sokan azonban nem egyszerre hajtják fel, hanem lassanként kortyolgatják. Ilyenkor pedig előfordul, hogy a bögre kávé nagy része még délután is ott figyel, hosszú órákkal az elkészítése után. A kérdés, hogy vajon szabad-e meginni a korábban lefőzött kávét.

Van benne tej?

A feketekávé órákon át megőrzi minőségét, ha nem tartalmaz tejet vagy tejszínt. Ha tehát reggel lefőzöd és a kannában hagyod, délután mindenféle kockázat nélkül ihatsz belőle. Valamivel másabb azonban a helyzet, ha a bögrédben már van tej vagy tejszín is. Az alapszabály az, hogy tejterméket a hűtőből való kivételtől számítva legfeljebb 2 órán belül szabad elfogyasztani. Azonban ez nem érvényes a kávéban lévő tejre, mivel a koffein egyfajta antimikrobiális hatással rendelkezik, így az órákon át magára hagyott tejes kávé sem jelent veszélyt az egészségre.
Amennyiben nyers tejet használsz, ne idd meg a kávédat, mert ebben az esetben már nagy a baktériumok elszaporodásának kockázata.

Hogyan ismerd fel a rég lefőzött kávét?

Ha egy kávézóban ülsz, előfordulhat, hogy a megmaradt kávét szolgálják fel neked felmelegítve, ahelyett, hogy újat főznének. Az állott kávénak azonban az íze is más. Keserűbb, mint a friss kávé, mivel a víz egy része már elpárolgott belőle.

Hogy a kávé a lehető legtöbb aromát megőrizze, amint lefőtt, azonnal vedd el, hogy ne érje tovább hőhatás. Mikor pedig kávégépet vásárolsz, a szakértők szerint a legjobb, ha olyan típust választasz, ami egyszerre csak kis adagot főz le, amit egy ültő helyedben meg tudsz inni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét