A hunza közösség olyan, mint egy titkos királyság magasan a hegyekben, elrejtve a világ elől. Tagjainak hosszú élettartama még a kutatók számára is rejtély, megannyi regény és film is született róla.
A következőkből megismerheted ezeknek az embereknek az egyszerű, mégis csodálatra méltó életmódját.

1. A hunzák nagyon előnyös helyen élnek.

Lakhelyük a pakisztáni Hunza-völgy, amit körbeölel a Himalája, a Karakoram és a Pamír. A völgy 2.438 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, aminek számos előnye van. A levegő nagyon friss, a panoráma pedig lenyűgöző.

A ritka levegő következtében a vörösvérsejtek száma megnő, ettől az emberek ellenállóbbak lesznek. Egyes tanulmányok összefüggésbe hozzák a kevesebb oxigénbevitelt az étvágy csökkenésével és az anyagcsere felgyorsulásával. Az egészséges testsúlynak pedig természetesen sok előnye van, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatának csökkenése.

2. Étrendjüket a környezetükhöz igazították.

Az egyik kutató, aki a hunzákat tanulmányozta, Boldogság-völgynek nevezte a Hunza-völgyet. Megfigyelései szerint a hunzák szinte alig fogyasztanak fehérjéket. Általában 1900 kalóriát visznek be egy nap, 50 gramm fehérjét, 36 gramm zsírt és 365 gramm szénhidrátot. A hunzák 99%-a ráadásul vegetáriánus. Hetente 2-szer rituális böjtöt tartanak, amikor csak baracklevet fogyasztanak.

3. A hegyi víz is hozzájárul a hosszú élethez.

Egy másik tudós, Dr. Henry Coanda, aki együtt élt a hunzákkal, megvizsgálta a gleccservizet, amit a hunzák ivásra és fürdésre használnak. Kutatásokat végzett, és könyvet is írt, amelyben számos okot megjelöl, ami hozzájárulhat az itteniek hosszú élettartamához. A himalájai gleccservizek rengeteg antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak.

4. A hunza nők természetes olajokat használnak a fiatalos, ragyogó bőr megőrzéséhez.

A barackmagolaj segítségével szépülnek, amit akár természetes botoxnak is nevezhetnénk. Ezt használják, hogy a bőrük fiatal és szép maradjon.

A régióban megtalálható a sáfrány is, ami a világ egyik legdrágább fűszere. A hunzák gyakran használják a főzéshez. Ez a fűszernövény sok antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz, ezért megelőzi például az aknét és segít megszabadulni a bőrpírtól is.

5. Különleges teát isznak, ami friss hegyi vízből készül.

A hunza nők különleges, sós teát fogyasztanak, amihez a hegyi patakok vizét használják. A tea fő összetevője a tumuru, azaz a vadkakukkfű, ami hegyvidéken található meg. Sok egészségi előnye mellett öregedésgátló hatása is van, ettől olyan fiatalos az itt élők bőre. Egyes tudósok egyenesen a kortalanság elixírjének nevezik a főzetet.

6. A hunzák az egész világon ismertek szépségükről és hosszú életükről.

A hunzák közösségében az átlagos élettartam 120 év, de egyesek a 160 éves kort is elérték. Egyszerű, stresszmentes, egészséges életmódjuknak köszönhetően még egészen idős korukban is fiatalosak és szépek tudnak maradni.

7. 100 évesen még mindig dolgoznak, aktív életet élnek.

A főleg növényi alapú táplálkozáson kívül a munka is hozzájárul ahhoz, hogy a hunzák egészségesek maradnak idős korban is. Rengeteg utazó, akinek volt szerencséje egy ideig a hunzákkal élni, kiemelte a hunzák kedvességét, intelligenciáját és fizikai állóképességét. Az ő kultúrájukban nem létezik nyugdíj.

A hunza emberek olyan jó egészségnek örvendenek, hogy még öregkorukban is képesek aktívak maradni. Folyamatosan mennek, tesznek-vesznek, dolgoznak egész életükben, és ugyanezt az életformát folytatják idősen is.

8. Még a 65 éves nők is képesek szülni.

Még a 60-as éveikben is vállalhatnak gyereket, mégpedig bármiféle egészségügyi kockázat nélkül. Hogy valaki 60-on felül lesz anya, az teljesen természetes a hunzáknál. A hunza nők még 80 évesen is jóval fiatalabbnak néznek ki a koruknál.

9. A hunzák iskolázottak.

Nem csak a szépségük vagy a hosszú élettartamuk jellemzi a hunzákat. Az elmét legalább olyan fontosnak tartják, mint a fizikai egészséget.

A hunzák legalább háromnegyede – főleg a fiatalok mindkét nemet illetően – írástudó. Ez elképesztő teljesítmény egy olyan országban, ahol a lakosság körülbelül 55%-a nem tud se írni, se olvasni, és ahol lányok millióitól tagadják meg az oktatást. Egyesek a hunzák közösségét az “oktatás oázisának” nevezik.

10. Náluk gyakorlatilag nem létezik bűnözés.

A “béke oázisának” is szokták nevezni a közösségüket, hiszen abban az országban, amelyben élnek, egyébként igen magasak a bűnözési ráták. A viszonylagos szegénység ellenére még az apróbb bűncselekmények is igen ritkák náluk, emiatt az ajtóikat sem zárják. Ez annak köszönhető, hogy akik ezen a távoli, hegyvidéki területen élnek, nagyon nyugodtak és békés természetűek.

11. A nők egyenjogú tagjai a társadalomnak.

Szemben a Pakisztán más részén és a szomszédos országokban élőkkel, a hunza nők részt vesznek a közösség életében. A sok külföldi turistának és az írástudók viszonylag magas arányának köszönhetően a hunzák meglehetősen nyitott és liberális szellemiségűek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét