A bokaláncok az elmúlt években váltak igazán elterjedté. Ma már éppen olyan alapvető ékszerek, mint a karkötő vagy a nyaklánc. Ezernyi változatban megtaláljuk őket, bármilyen stílust is kedveljünk, számunkra is van megfelelő! De vajon mennyit tudunk a bokaláncról és a viselésének szabályairól? Most gazdagíthatod a tudásod.

A bokalánc története

A bőséges kínálatot elnézve gondolhatnánk, hogy a bokalánc csak egy divatos kellék, egy apró kis kiegészítő, amivel dobhatjuk a megjelenésünket – de semmi több. Ez azonban nem így van. A bokaláncnak bizony története van. Míg a nyugati világ csak a 20. században ismerte meg, addig a keleti kultúrákban a viselése ősi időkre tekint vissza. Az első darabokat sumér sírokban fedezték fel, márpedig a sumérok létezése több mint 4500 évvel ezelőttre tehető. Az Egyiptomban előkerült bokaláncok tisztán mutatják, hogy ez az ékszer komoly jelentéssel bírt. Belőle ki lehetett olvasni viselőjének rangját, társadalmi státuszát. Indiában pedig még komolyabban vették a bokaláncot, hiszen arról is árulkodott, hogy valaki házas vagy hajadon-e. A drága és bonyolultan, finom kézi munkával elkészített bokaláncok ma is fontos szerepet töltenek be a hagyományos indiai esküvői szertartásokon.

Melyik bokán viseljük?

Természetesen bárki szabadon eldöntheti, akárcsak a karkötő esetében, hogy bal vagy jobb oldalon viseli-e a bokaláncot. De ha kicsit mélyebbre ásunk a témában, azt fogjuk látni, hogy ennek is etikettje van. Eredetileg a vőlegény ajándékozta lánykéréskor menyasszonyának a bokaláncot, aki ezután a jobb bokáján viselte azt, jelezve, hogy foglalt. Tehát a bokalánc nagyjából az eljegyzési gyűrű szerepét töltötte be.

Így viseld

  • Arany bokalánc: A luxus érzetét kelti, főleg, ha kövekkel van díszítve. Ezek a típusok általában egy vagy legfeljebb két vékony láncból állnak. Főként érettebb korú nőknek ajánlottak és természetesen elegánsabb alkalmakra.
  • Ezüst bokalánc: Jóval hétköznapibb viselet némi bohém beütéssel, ami kifejezetten fiatal nőknek való. Nyári szandálhoz, magas és lapos sarkú cipőkhöz is kiválóan passzol. Univerzálisan viselhető napközben és esti programokon is.
  • Gyöngyös bokalánc: A színes gyöngyökből összeállított bokalánc minden bohém stílusú vagy etnot kedvelő lány kelléktárában helyet kell, hogy kapjon. A tengerpartra nincs is jobb viseled, papuccsal vagy szandállal viseld!
  • Medálos bokalánc: Valamennyi típus közül a legjobb módja az egyéniség kifejezésének. Akár egy kezdőbetűt, akár egy pillangót vagy szívet viselsz a bokádon, máris sokat elárulsz személyiségedről másoknak.

Bármelyik stílust is választod, tartsd szem előtt, hogy sem az üzleties, sem a nagyon sportos megjelenéshez nem passzol a bokalánc. Ha a bokádat kihangsúlyodoz vele, fontos, hogy a pedikűrre is nagy gondot fordíts!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét