A demencia általános kifejezés a memória romlására és olyan kognitív problémákra, melyek jelentősen gátolják a mindennapi életet. Különböző formákban jelentkezhet, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. Az előbbi a leggyakoribb formája, az esetek 60-80%-ában jelentkezik. A demencia nagyon progresszív, ha kiváltó okát nem kezelik. Leggyakoribb tünetei közé tartozik az apátia, a depresszió, beszélgetések, nevek, nemrég történt események elfelejtése.

A demencia veszélyfaktorai a következők lehetnek:

  • fejsérülés
  • nem megfelelő pajzsmirigy működés
  • túl kevés fizikai aktivitás
  • egészségtelen étrend és vitaminhiány
  • magas koleszterinszint, magas vérnyomás, cukorbetegség
  • rendszeres alkoholfogyasztás
  • dohányzás

Hogyan előzheted meg:

Hagyd abba a dohányzást.

A dohányzás komoly károkat okoz a szervezetben, beleértve az agyat is. Tanulmányok szerint azoknál, akik naponta dohányoznak, 45%-kal nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának esélye, mint a nem dohányzóknál vagy az exdohányosoknál.

Légy aktívabb.

Fontos az érrendszer erősítése, a vérkeringés javítása, a szívritmus szabályozása. Mozogj rendszeresen – legalább fél órát naponta –, hogy ezt elérd és megelőzd a demenciát, valamint számos más krónikus betegséget!

Szedj B-vitamint.

A B-vitamin csökkenti egy olyan molekula szintjét, mely növeli a keringési betegségek kockázatát. Szedj B-vitamin komplexet a kognitív hanyatlása elkerülése érdekében!

Pótold a D-vitamint.

Kutatások szerint a D-vitamin hiány és a kognitív hanyatlás szoros összefüggésben állnak. A nap a legjobb D-vitamin forrás, de gyakran nem elég ahhoz, hogy egész évben kiegyensúlyozottan pótoljuk ezt a tápanyagot. Napfényhiányos időszakokban szedjük étrendkiegészítő formájában!

Tréningezd az agyad.

Az agy sokat profitál abból, ha rendszeresen használod. Ehhez elég rendszeresen keresztrejtvényt fejtened, ami a kutatások szerint akár 2,5 évvel is késlelteheti a demencia tüneteinek megjelenését.

Korlátozd az alkoholfogyasztásodat.

A túlzott alkoholfogyasztás növeli a demencia kockázatát. Ne csak emiatt kerüld, hanem azért is, mert számtalan más egészségkárosító hatása van.

Mindig ellenőrizd magad.

A súlyod, a vérnyomásod, a vércukorszinted, a koleszterinszinted egészséged legfőbb mutatószámai. Belőlük következtetéseket lehet levonni az anyagcseréd és a keringési rendszered állapotáról, melyek fontos faktorok a demencia szempontjából.

Szerezz társaságot.

Ha folyamatosan kapcsolatban vagy másokkal, azzal is csökkentheted a demencia esélyét! Beszélgess a barátaiddal minél többet, hogy lelkednek és nem utolsósorban testednek is jót tegyél!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét