A gyümölcsökből nem csak lekvárokat főzhetsz, hanem finom és káros összetevőktől mentes szörpöket is. Az igazi házi szörpnek párja nincs, elkészíteni pedig egészen egyszerű.

A szörpkészítés alapja: a tisztaság

Alaposan tisztíts meg minden eszközt, amit a munka során használni fogsz, és ugyanez érvényes a munkaterületre is, ahol majd dolgozol. Az üvegeket és a fedeleiket a mosogatógépben fertőtlenítheted. Ha nincs, forró vízben mosd el őket mosogatószerrel, majd sterilizáld egy nagy fazék forró vízben negyed órán át főzve. Tiszta konyharuhán csepegtesd le őket, és hagyd megszáradni. Semmiképp se törölgesd, mert a ruháról az üvegekbe kerülő szennyeződés a szörp megromlását okozhatja.

Üvegek

A legjobb, ha már év közben felkészülsz, és a befőzési szezonra összegyűjtesz néhány gyümölcsleves üveget. A legegyszerűbb, ha csavaros fedelűt használsz, mert a csatos üveg gumigyűrűjét külön ki kell főznöd, hogy sterilizáld.

Csak olyan fedelet használj, ami teljesen ép és nem rozsdás. Próbáld ki, hogy ereszt-e a fedél! Tölts vizet az üvegbe, csavard rá a fedelet, majd állítsd fejre. Ha nem szivárog, használhatod a fedelet.

A fedél alá egy réteg celofánt is tehetsz. Előtte nedvesítsd be, hogy tökéletesen rátapadjon az üveg szájára. Ha műanyag fóliát teszel a fedél alá, figyelj, hogy csavarás közben ne tekeredjen el, mert így könnyen megromolhat a szörp.

Érett gyümölcsből édesebb szörp

Teljesen érett, de még nem puha vagy erjedt gyümölcsöt válassz a szörpkészítéshez. Az érési szezon végén juthatsz hozzá azokhoz a gyümölcsökhöz, melyeknek a legmagasabb a vitamintartalmuk és a legzamatosabbak is, ezért kevésbé kell ízesíteni őket.

Kristálycukor helyett tehetsz bele mézet, nádcukrot, juharszirupot, de használhatsz édesítőszereket is.

Szörp hidegen keverve

Paradicsomdarálóval daráld le a gyümölcsöt, majd hagyd lecsepegni egy szűrőn keresztül. Így nem kell bajlódnod a magok kiszedegetésével, a szűrőben megmaradt gyümölcshúsból pedig lekvárt is készíthetsz. Ha a levet túl sűrűnek találod, felforralt vízzel hígíthatod. Édesítés után pihentesd a gyümölcslevet hűvös helyen 1 napig, néha keverd meg, hogy a cukor felolvadjon benne. A hidegen kevert szörp nagy előnye, hogy minden értékes összetevő a lében marad, így még télen is igazi, gazdag gyümölcsös ízzel rendelkező szörpöt ihatsz. Hogy ne romoljon meg, tegyél bele tartósítószert.

Szörp főzve

Ennél az eljárásnál nem kell ledarálnod a gyümölcsöket. Elég, ha villával vagy burgonyatörővel összetöröd őket. Tedd egy befőttesüvegbe, a tetejét kösd le egy vászondarabbal, és tedd langyos helyre. A gyümölcs közben felhabzik majd, kb. 1 hét múlva pedig kiforrja magát. Ekkor szűrd át, és kb. fele mennyiségű vizet adj hozzá. Literenként tegyél bele 1 kg cukrot, alaposan keverd össze, majd lassú tűzön forrald 10 percig. Még forrón töltsd bele az előzőleg sterilizált üvegekbe. Zárd le az üvegeket, és száraz dunsztban tartósítsd vagy állítsd fejre őket 5 percre. A főzve készített szörpbe nem szükséges tartósítószert tenni, mert a hőkezelés és a cukor is gondoskodik a tartósításról.

Tartósítószerek

A kutatások eredményeiből tudjuk, hogy a szalicilnek egészségkárosító hatása van. Az élelmiszeriparban ezért már be is tiltották, de kereskedelmi forgalomban még lehet kapni. Ha mindenképpen ragaszkodsz a használatához, két réteg benedvesített celofán és a fedél közé szórj belőle egy késhegynyit, így nem fog érintkezni a szörppel.

Jobb azonban nátrium-benzoátot használni helyette. Ez is megakadályozza az erjedést és a penészedést. 1 liter léhez maximum 1,5 grammot tegyünk, ami kb. egy csapott kávéskanál.

A nagyüzemileg tartósított szörpökben szorbinsav (E200) van, amit a természetben a madárberkenye gyümölcsében találhatunk meg. Ezt bioboltban vagy webáruházakban rendelhetjük meg. Érdemes kipróbálni, mert ez egy olyan természetes tartósítószer, melynek bizonyítottan semmilyen káros hatása nincs az egészségre. Megakadályozza a penész- és élesztőgombák szaporodását, hatékony több baktériummal szemben, azonban csíraölő hatással nem rendelkezik, ezért fokozottan ügyeljünk a tisztaságra, ha ezt a tartósítót használjuk.

A színek megőrzése

Idővel a szörpben fokozatosan lebomlanak azok a pigmentek, melyek az élénk színét adják. Ezt a folyamatot megakadályozni ugyan nem tudjuk, de lelassítani igen. Erre szolgál a borkősav, illetve a citrom. A borkősav sem káros anyag, de ha nem szeretnéd használni, 3 liter szörphöz add hozzá egy fél citrom levét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét