A következő tippek valójában nemcsak a vegetáriánusoknak, hanem mindenkinek hasznosak. Már közhelyesen hangzik, de mind az energiaszint, mind az egészségi állapot tekintetében óriási különbséget jelent ezt a fajta egészséges táplálkozást követni. A gyorsabb fogyásról pedig még szót sem ejtettünk.

Sötétzöld zöldségek legalább heti 3-szor

Kálciummal, vassal és sok-sok vitaminnal vannak tele ezek a sötét színű zöldségek. A brokkoli, a spenót, a kelkáposzta nem tartoznak mindenki kedvenc ételei közé. Akik így éreznek, próbálják meginni őket! A belőlük készült smoothie-kat sokféleképpen ízesíthetjük, jótékonyan elrejthetjük benne ezeknek a zöldségeknek az ízeit, miközben tápanyagaikat magunkhoz vehetjük.

B12-vitamin pótlása

Szedhetünk étrendkiegészítőt, de még jobb, ha inkább élesztőt eszünk helyette. A vegetáriánusoknak igazából nem kell aggódniuk, mert sok forrásból beszerezhetik a kellő B12-vitamin mennyiséget, de a vegánoknak már kevesebb erre a lehetőségük. Számukra azonban az élesztő vagy a szójatej is jó megoldás lehet.

Víz, víz, víz

Egyre-másra azt halljuk, hogy a víz milyen fontos. Nem lehet elégszer elismételni, hogy mindenhova magunkkal kellene vinni egy vizespalackot és a napi 3 l folyadékot el kellene fogyasztanunk víz formájában. Nagy segítség a vízivás akkor is, ha kalóriacsökkentett – pl. vegetáriánus – étrendre térünk át, hiszen a víz eltelít és csökkenti az ételek utáni sóvárgást.

Legalább egy maréknyi nyers gyümölcs vagy zöldség naponta

Nem tűnik nehéz dolognak, de gondoljuk csak végig, mikor ettünk utoljára nyers zöldséget? Többnyire elkészítjük valahogy, főzzük, sütjük vagy ízesítjük nem mindig egészséges összetevőkkel. A nyersnél azonban nincs jobb. A legjobb, ha már a nap első étkezését gyümölcsökkel vagy zöldségekkel kezdjük.

Kevesebb cukrot

Nehéz feladat, de muszáj visszafogni a cukorfogyasztást és helyettesíteni a finomított cukrokat egészséges édesítőkkel. Ilyen az agávé nektár, a stevia vagy a barna rizs szirup. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket is, melyek sok rejtett cukrot tartalmazhatnak, akárcsak az üdítőitalok.

Vegyesen, színesen

A különböző fajta zöldségek és gyümölcsök eltérő tápanyagokat tartalmaznak nagy mennyiségben. Hogy biztosan hozzájussunk mindegyikhez, táplálkozzunk a lehető legszínesebben! Változatosan fogyasszuk a színes zöldségeket és gyümölcsöket, a sárgákat, pirosakat, lilákat, zöldeket, a szivárvány minden árnyalatát (v)együk sorra!

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here