India, Japán, Kanada, Írország – csak néhány azon országok közül, ahol súlyos udvariatlanságnak számít cipővel belépni a házba. Úgy tűnik, ők már régóta tudnak valamit, amivel a világ nagy része még mindig nincs tisztában. De tanulmányok már bizonyították, hogy a cipő a szennyeződések legfőbb forrása lehet az otthonokban.

Az utcán rengeteg kórokozót gyűjtünk össze

Gondold végig egy átlagos napodat! Elmész dolgozni, beülsz a szokásos kávézódba, elmész az irodai mosdóba, megállsz bevásárolni, majd hazamész. Rengeteg hely, ahol a cipőddel jársz. A padló pedig mindenhol szennyezi a cipőd talpát, nemcsak porral és sárral – ahogyan arra egy egyetemi kutatás rávilágított.

Kaki, kaki mindenhol

Amikor Dr. Charles Gerba mikrobiológus és csapata cipőket vizsgáltak, átlagban 421.000 különböző típusú baktériumot találtak, melyek nemcsak megtapadtak a cipőkön, de szaporodni is elkezdtek rajtuk. Azt is felfedezték, hogy közel 3000-féle baktérium él a cipők belsejében. És ami a legsokkolóbb: ennek 96%-a fekália volt, azaz kaki. A cipők tehát szennyezettebbek, mint a WC!

10-ből 3 cipőn megtalálható az E.coli baktérium, ami alapvetően a belekben él és többnyire ártalmatlan, de előfordul, hogy bélrendszeri problémákat, ritkán pedig halált is okozhat. Az E.coli egyes típusai még az antibiotikumoknak is ellenállnak. 10-ből 7 cipőn találtak olyan kórokozókat, melyek a húgyutakban és a tüdőben okozhatnak fertőzéseket.

A nyilvános WC-k a legfőbb forrásai a szennyeződéseknek, hiszen itt baktériumok milliárdjai reprodukálódnak. Ezek közül sok még a legerősebb tisztítószereket is túléli, mint a C. difficile baktérium, melyet a vizsgált cipők 39,7%-án megtaláltak. Erős hasi fájdalmat okoz, ismétlődő hasmenést és akár életveszélyes bélgyulladást is, ami kifejezetten veszélyes gyerekeknél.

A kórokozók csak az egyik része a problémának, de ott vannak a veszélyes anyagok is

Ha ez a rengeteg kórokozó még nem lenne elég, van még valami, ami miatt aggódhatunk: a veszélyes anyagok. Egy átlagos napon nemcsak sárba lépsz, de olyan méreganyagokba is, melyekkel a benzinkúton vagy egy földre dobott cigarettacsikken keresztül találkozol. Némelyik növeli a rák kockázatát a kutatók szerint.

Otthon, szennyezett otthon

Egy átlagos napon biztos, hogy belelépsz madár- vagy kutyaürülékbe, rothadó ételmaradékba, erős vegyi anyagokba és ki tudja, még mi minden másba. Igazi szennykoktél!

Ha nem veszed le a cipődet már az ajtóban, ezeknek a szennyező anyagoknak a 90-99%-át behozod az otthonodba, szétszórod a padlón, a szőnyegen, a kanapén.

Nem kell paranoiásnak lenned, hiszen sok esetben képesek vagyunk antitestek termelésére, de légy óvatos és gondold át, mit engedsz be az otthonodba!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here