Öröm, boldogság, izgatottság – Minden újdonsült szülő arra számít, hogy ezeket fogja átélni. De a valóságban gyakran érezzük magunkat szomorúnak, idegesnek, depressziósnak és kimerültnek. Ezek az érzések teszik nehézzé a szülőséget, és keltenek kétséget bennünk, hogy jól csináljuk-e. A háttérben pedig nem mindig a fáradtság és a hormonok állnak.
A következő listából megtudhatod, miért érzed néha úgy, hogy szülőnek lenni túl nagy feladat neked.

1. Az érzés, hogy muszáj tökéletesnek lenned

Belga kutatók érdekes következtetésre jutottak. Szerintük minél magasabban iskolázottak a szülők, annál nagyobb az esélye náluk a kiégésnek. Nagy rajtuk a nyomás, hogy a legjobbat nyújtsák, és a legsikeresebbek legyenek abban, amit csinálnak. Valójában azonban az elvárás, amit magunkkal szemben felállítunk, sokszor túl nagy. Kiégéshez és mentális problémákhoz vezet.

Adj lejjebb az elvárásaidból, és figyelj jobban a gyermekedre! Nem kell tökéletes szülőnek lenned, csak olyan szülő legyél, amilyenre a gyerekednek szüksége van.

2. Valószerűtlen elvárások a közösségi médiából

Komoly stresszfaktor a szülők számára a közösségi média. Miatta az emberek kezdenek többet foglalkozni a kinézetükkel, mint az érzéseikkel. Talán ez az oka annak, hogy az Instagram a vezető oldal a depressziót, szorongást és alvászavarokat okozó közösségi oldalak között. Ezekre pedig a friss szülőknek semmi szükségük nincs. Jusson eszedbe, hogy a tartalmak, amiket ezeken az oldalakon látsz, alaposan meg vannak szerkesztve, és az adott ember életének csak pár pillanatát mutatják meg. Magaddal foglalkozz és a babáddal, semmi más miatt ne aggódj!

3. Úgy érzed, soha nem jutsz levegőhöz

Egy baba mellett az első néhány hónapban az élet nagyon monoton és kimerítő lehet. Olyan, mintha próbálnál lefutni egy maratont, miközben egyáltalán nem vagy jó formában. És bármennyire nehéz is, nem jelenthetsz beteget, nem mehetsz szabadságra, nem léphetsz ki ebből. Egy tanulmány szerint a friss anyukák egészen a baba 6 hónapos koráig nem lelik örömüket abban, hogy gyermekük született, mert küzdenek azzal, hogy elfogadják az életüket felforgató változásokat, azt, hogy szülők lettek. Ha úgy érzed, feladod, bátran kérj segítséget a családodtól vagy a barátaidtól, akik segítenek a baba körüli teendőkben.

4. Túl nagy felelősség

Szülőnek lenni azt jelenti, hogy egyszerre sok feladattal kell boldogulnod. Szakács vagy és ápolónő, tanár és edző, és így tovább. Ez a rengeteg felelősség pedig túlterhelhet. Egy tanulmány szerint minél többet fektetsz a szülőségbe, annál nagyobb esélyed van a depresszióra és a szorongásra. Hogy ezt elkerüld, ne akarj mindent egyedül elvégezni, pl. kérd meg a gyerekeidet, hogy pakolják el maguk után a játékaikat.

5. Úgy érzed, elvesztetted önmagad

Ami leginkább hozzájárulhat ahhoz, hogy mentálisan kimerült legyél és személytelennek érezd magad, az az érzés, hogy már nem vagy önmagad, mert mindenben a gyermeked igényeit elégíted ki. A nap végére pedig ebbe egészen belebetegedsz.

Ahogy a babák fejlődnek, kifejlődik bennük az öntudat, és rájönnek, hogy ők a körülöttük élőktől független személyiségek, akiknek szükségük van olyan alkalmakra, mikor magukkal foglalkozhatnak. Itt jön be a képbe a kulcsszó: az énidő. Legalább 15 percig zuhanyozz, sportolj vagy olvass, hogy újra jobban érezd magad!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét