Egy tanulmány szerint a gazdiknak két típusa van: Az egyik szerint egy ágyban aludni a háziállattal nem egészséges dolog, és az alvást is zavarja. A gazdik 41%-a azonban ezzel egyet nem értve minden este a kis kedvencével alszik el. Vajon melyik csoportnak van igaza? Akármelyik típusba is tartozol, annyi biztos, hogy a következő tények a kedvenceddel való együtt alvás mellett szólnak.

1. Csökkenti a krónikus fájdalmat

Az álmatlanságnak van egy fajtája, melyet a krónikus fájdalom okoz. Egy kanadai tanulmány szerint azonban a kisállat tulajdonosok számára megkönnyítheti a helyzetet, ha együtt alszanak kedvencükkel.

2. Biztonságérzetet ad

Vannak gazdik, akik azért szeretnek a kedvencükkel aludni, mert éjszaka így nagyobb biztonságban érzik magukat. Biztosak benne, hogy az állat felébreszti őket, ha bármi baj történne. Ebben a tanulmányban a válaszadók 41%-a megerősítette ezt az álláspontot. A biztonságérzet pedig az egyik legfontosabb dolog, ami a pihentető, nyugodt alváshoz szükséges.

3. Segít ellazulni

A kedvenceink segítenek a feszültség oldásában. Ezzel az állítással nagyon nehéz vitára kelni. A stressznek semmi esélye sincs egy kis szőrös, szeretettel teli lény mellett: “Mikor elkezdek stresszelni, leül mellém és puszit ad, így szinte rögtön megnyugszom.”

4. Elfeledteti a magányt

Az egyedülálló emberek számára van egy plusz előnye is a kedvenccel való együtt alvásnak. Elfeledteti velük, hogy senki nem fekszik mellettük, mikor este nyugovóra térnek. Egy kisállat képes száműzni a magányt, így az elalvás is könnyebben megy, hiszen valaki mégiscsak ott van melletted.

5. Biztos, hogy soha nem alszol többet a kelleténél

A kisállatoknak megvan az a rutinjuk, melyhez – az emberekkel ellentétben – szigorúan ragaszkodnak. Azt pedig súlyos tények támasztják alá, hogy a rendszeresen ugyanabban az időpontban való felkelésnek mennyi előnye van egészségünkre nézve. Többek közt segít elkerülni az álmatlanságot, és könnyebbé teszi a reggeli észhez térést. Ha a kutyád az ajtónál alszik, nehezen tud jelezni, hogy itt az idő a felkelésre. De ha melletted ébred, gondoskodik róla, hogy ne csússz el te sem a napkezdésben.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét