Mikor tojásokat vásárolsz, a színük befolyásolja a választásodat? Minden bizonnyal igen, még akkor is, ha pontosan nem vagy tisztában azzal, mit is jelent az eltérő szín. A fehérebb és barnább színű tojások teljesen másként néznek ki, és gyakran minőség szempontjából is megkülönböztetik őket. Tudod, miért?

Tyúkok

Az egésznek a titka a tyúkokban rejlik. Pontosabban a fajtájukban. Általában a fehér tollú, fehér fülcimpájú tyúkok tojnak világosabb színű tojást, a barnás-vöröses színűek, pedig barnábbakat.

A barna jobb, mint a fehér?

Gyakran az áruházak is különbséget tesznek köztük minőség, azaz ár szempontjából, pedig a tojás héjának színe valójában semmilyen összefüggésben nem áll annak minőségével. Sem íz, sem pedig tápanyagtartalom szempontjából nincs különbség a fehér és a barna színű tojások között, tehát a barna egyáltalán nem jobb a fehérnél, és ez fordítva is igaz.

A barna tojás héja keményebb?

Alapvetően ugyanolyan vastag a világosabb és a barnább színű tojások héja. Ha mégis különbséget veszel észre köztük, az a tojó tyúk életkora miatt van, nem pedig a tojáshéj színe miatt. A fiatalabb tyúkok által tojt tojások héja többnyire keményebb, az idősebbeké pedig vékonyabb, törékenyebb.

Ha legközelebb tojást vásárolsz, nem érdemes tehát több pénzt fizetned azért, mert a tojás barna vagy éppen fehér héjú. A kettő között ezenkívül ugyanis semmiféle különbség nincs!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here