Tudtad, hogy a hajnövekedés ciklikusan történik? Egy adott pillanatban a hajszálak 90%-a éppen növekszik, 10%-a pedig a pihenés fázisában van. 2-3 hónapos pihenés után a hajszál kihullik és új nő a helyére. Terhesség alatt ez a növekedési ciklus szünetel, a hajszálak a pihenés fázisába kerülnek. Ilyenkor jóval több hajszál hullik ki.

Várandósság alatt a foltokban történő hajhullás természetes. Kutatások szerint a nők 40-50%-át érinti ez a jelenség, a jó hír viszont az, hogy mindez csak ideiglenes állapot. A progeszteron hormon szintjének megemelkedése miatt a haj ilyenkor szárazabbá válhat, ez törést okozhat benne, már egészen a hajgyökereknél.

Hogyan kezeld a terhesség alatt jelentkező hajhullást.

Bizonyos dolgokat érdemes megtenned annak érdekében, hogy csökkentsd a hajhullás mértékét és egészségesebbé tedd a hajad.

  • Ne fésüld túl gyakran, hogy minél kevesebb károsodást okozz a hajszálaknak.
  • Ne húzd túl szorosra a copfodat, mivel ez is felesleges stressz a haj számára.
  • Ne alkalmazz hajkiegyenesítő kezelést vagy más olyan kémiai kezeléseket, melyektől a haj kiszáradhat vagy töredezni kezd.
  • Használj kímélő sampont és kondicionálót.
  • A nedves haj kifésüléséhez bontófésűt használj.
  • Masszírozd a fejbőröd, hogy serkentsd a vérkeringését.
  • Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, mert a bennük lévő flavonoidok és antioxidánsok növelik a haj védettségét és elősegítik a hajnövekedést.

Otthoni módszerek a terhesség alatti hajhullás megállítására.

Természetesen

A legjobb módszer a hajhullás megállítására – különösen terhesség alatt –, ha természetes készítményeket használsz. Ezekkel kezelheted a bőrfertőzést és a fejbőr irritációját is, melyek szintén hajhullást elősegítő tényezők.

Meleg olajos masszázs

Hagyományos, mondhatni népi gyógymód a hajhullás kezelésére a különböző olajok felmelegítve történő használata. Ma már számtalan haj- és bőrbarát olaj közül válogathatsz, melyeket enyhén megmelegítve és a fejbe bedörzsölve alkalmazhatsz. Ezek olyan pakolások, melyeket akár egész éjszakára érdemes a hajadon hagyni.

Aloe vera gél

A legtöbb bőrprobélmára megoldást képes nyújtani. Használd természetes formában a gélt, vidd fel közvetlenül a fejbőrre, hogy kezelje a bőrszárazságot, a hajhullást és az esetleges fertőzéseket.

Amla olaj

Az amla az egyik legjobb természetes gyógymód a hajhullás megállítására. Olaját masszírozd a fejbőrbe, hogy erősítsd a hajat. Segítségével meg is előzheted a hajhullás kialakulását.

Neem

Antibakteriális hatású gyógynövény, mely megakadályozza a fejbőrön a baktériumok szaporodását. Ha bakteriális eredetű a hajhullásod, ezt használd rá4

Kókusztej

Adalékanyagoktól mentes kókusztejet használj a hajadra. Masszírozd be, majd 20-30 percig hagyd hatni, utána samponnal moss hajat.

Tojás, joghurt, olívaolaj

Készíts belőlük pasztát és heti egyszer kezeld vele a hajadat. Mély kondicionálóként és hajerősítőként kiválóan alkalmazható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét