A meddőség egy komplex és sokszor rejtélyes dolog, nem csoda, hogy rengeteg félreértés alakult ki körülötte. Ha téged is érint, jobb tisztában lenned, mire hallgass és mi az, amit sürgősen felejts el. Ebben segítünk most!

1. Tévhit: Mindenki teherbe tud esni, csak te nem

Valójában a meddőség igen gyakori probléma. Csak az Egyesült Államokban 5 millió olyan fogamzóképes korú ember van, aki hiába vár a teherbeesésre. Tehát semmiképp sem mondhatni, hogy egyedül vagy. Ha így éreznéd magad, könnyen találhatsz olyasvalakit, aki ugyanezzel a gonddal küzd és akivel megoszthatják érzéseiteket, tapasztalataitokat.

2. Tévhit: Az orvosnak a nőben kell keresnie a probléma okát

Amikor egy párnál a meddőség kerül szóba, majdhogynem biztos, hogy a nő először magára gondol, hogy nála nincs valami rendben. És ugyanennyire biztos, hogy a párjában is az merül fel először, hogy csakis női probléma állhat a háttérben. Ezzel szemben az igazság az, hogy a meddőségi esetek 35%-ban a női szervezet szorul kezelésre, 35%-ban a férfié, 20%-ban a pár mindkét tagját kezelni kell, a maradék 10% pedig ismeretlen eredetű meddőség. Tehát a nők és férfiak aránya meddőség tekintetében gyakorlatilag megegyező.

3. Tévhit: A meddőség pszichikai és nem fizikai probléma

Sok ismerősödtől hallhattad már azt, hogy minden fejben dől el. Vagy azt, hogy ha befejezed a meddőség miatti stresszelést, a baba magától meg fog érkezni. Valójában azonban a meddőség egy egészségi probléma, a szaporítószerv rendszer betegsége vagy rendellenes működése folytán alakul ki. Nem pedig pszichológiai betegség. Természetesen, stresszelni felesleges és a relaxálás mindenképpen jót tesz, de a testi problémákra nem jelent gyógyírt.

4. Tévhit: Az életkor csak a nők termékenységi esélyeit rontja

32 és 37 éves kor között a nőknél drasztikus, 50%-os csökkenés következik be a termékenységben. Azonban a férfiak megtermékenyítő képessége is megszenvedi az idő múlását. 40 éves kor után a spermiumoknak mind a száma, mind a minősége csökkenni kezd.

5. Tévhit: Ha már van gyermeked, nem lehetsz meddő

A felmérések szerint a meddőség 30%-ban az első gyermek születése után következik be. Ez azt jelenti, hogy ha van is már gyermeketek, később lehet, hogy hiába próbálkoztok a teherbeeséssel.

6. Tévhit: Az egészségi állapot és a meddőség között semmiféle összefüggés nincs

A valóságban mind a nőknél, mind a férfiaknál a meddőség kiváltó oka az egészségi állapotban keresendő. Ha egészséges életet élünk, azzal a teherbeesés valószínűségét is növeljük. Ezért már babatervezéskor érdemes életmódot váltani.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here