Ha otthonod tisztán tartásában is a zöld utat szeretnéd járni, egészségesebb környezetet teremthetsz és sokat spórolhatsz is. Csak előnye van annak, ha magad készíted el a legalapvetőbb tisztítószereket és ha némi betekintést nyersz abba, hogy milyen összetevők lesznek a legnagyobb hasznodra az öko-takarításban.

Lefolyótisztító

Nincs ember, aki szívesen használná a bolti lefolyótisztítókat. A háztartásban előforduló legkeményebb vegyszerek közé tartoznak ezek a termékek, melyeknek hatásfoka is sok kívánnivalót hagy maga után. Próbáld meg a zöldebb változatot, ha eldugult a mosogató vagy a mosdó lefolyója! Erre a célra kombinálhatod a szódabikarbónát és a citromlevet, melyeket egymásra öntve tölts a lefolyóba és hagyd hagyni jó pár percig. Ezután meleg vízzel öblítsd le. Az ecet is csodákra képes ezen a téren, keverd össze sóval és boraxszal. Van, hogy a sima forró víz is képes megoldani a zsíros lerakódások okozta dugulást. Bőségesen öntsd a lefolyóba, hogy hathasson.

Sütőtisztítás

Gumikesztyű nélkül nem is végezhetted eddig a sütő tisztítását, hiszen az erre a célra készült bolti termékek rendkívül erős maró hatással rendelkeznek. A káros anyagoktól mentes tisztítószert magad is elkészítheted, hogy a sütőd zsírmentes és higiénikus legyen. Szórj a sütő aljára, ahol a legtöbb égett ételmaradék és zsír található, bőségesen szódabikarbónát. Jó vastagon álljon rajta! Egy szórófejes flakonból spriccelj rá vizet, hogy a szódabikarbóna jól átnedvesedjen, de ne legyen teljesen vizes. Hagyd megszáradni, majd újra spricceld le vízzel. Hagyd így éjszakára, majd másnap töröld le. Elvégezte magától a dolgát és még súrolnod sem kellett!

A konyha tisztán tartására

A konyha igazán érzékeny terület takarítás szempontjából, hiszen a lakás összes helyisége közül talán itt a legfontosabb, hogy kerüljük a vegyszerek használatát. Nagyon nem mindegy, hogy mivel tisztítjuk meg a munkapultot vagy a polcokat. Néhány hozzávaló segítségével teljesen sterillé tehetjük a konyhát is! A különböző felületeket – rozsdamentes acél, márvány, linóleum – 1 rész ecet és 3 rész víz keverékével egyszerűen megtisztíthatjuk. Hogy illatosabb legyen, adjunk hozzá néhány csepp narancs vagy mandarin illóolajat. A vágódeszkára a legjobb a citrom és a só. Csak szórjuk a sót deszkára, facsarjunk rá citromlevet és dörzsöljük át a felületet! Pár perc után öblítsük le.

Faápoláshoz

Ha természetes, fából készült bútoraid vannak, nem kell többet törnöd a fejed azon, hogy vajon melyik bolti termékkel tudod a legkíméletesebb megtisztítani őket és megőrizni szépségüket. A következő házilag elkészíthető tisztítószert használhatod az asztalon, a polcokon, valamennyi fából készült felületen. Egy bögre olívaolajat mikróban melegíts fel és olvassz fel ⅓ bögre méhviaszt. Ha fertőtleníteni is szeretnél, a kettő keverékéhez csepegtess egy kevés teafaolajat. Jól rázd össze, majd várj egy kicsit, míg a méhviasz megszilárdul. A házi polírozód ezzel el is készült!

A legfontosabb: Tanuld meg szeretni az ecetet!

Sokan ódzkodnak az ecet használatától annak nagyon erős, szúrós szaga miatt. Ám érdemes leküzdeni ezt az ellenszenvet és ha környezetbarát háztartást szeretnél vezetni, akkor muszáj is, mert abban az ecet alapvető szerepet tölt be. Használhatod üvegtisztításhoz, a fürdőkádban lévő lerakódások eltávolítására, a mosás hatékonyabbá tételére, zsíroldásra mosogatáshoz, a szőnyegek megtisztításához, a bőrbútorok újjávarázsolásához, a fából készült bútorok karcolásainak eltüntetéséhez, króm és acél felületek megtisztításához és meg ezernyi olyan háztartásbeli feladathoz, amit eddig vegyi anyagokkal oldottál meg. Különösen ajánlott bevetni az ecetet, ha kisgyermek is van a házban, aki előszeretettel vesz mindent a szájába. Az ecet még neki sem fog ártani!

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here