Tom Hanks, az elismert színész és filmes ikonikus alakításaival – úgy a vígjáték, mint a dráma műfajában – a legendák közé emelkedett. Életének néhány lenyűgöző aspektusa azonban kevésbé ismert a nyilvánosság előtt, és talán meglepő is lehet. Az egyik ezek közül, hogy nemrégiben tiszteletbeli diplomát vehetett át a Harvardon.

Most már doktori fokozata van.

A 66 éves Hanks a Massachusetts állambeli Cambridge-ben található Harvard Egyetem színpadán jelent meg és mondott nyitóbeszédet a végzős hallgatóknak. Az esemény során a nagy tekintélyű Ivy League (magyarul: Borostyán Liga, Észak-Amerika elit felsőfokú iskolái) a művészetek tiszteletbeli doktori címet adományozott neki. Hanks tréfásan megjegyezte, hogy anélkül kapta meg a diplomát, hogy egyetlen oldalt átnyálazott volna, nem járt órákra sem, és egyszer sem volt a könyvtárban.

A színész egy kis humorral kedveskedett a végzősöknek is: “Nem tudok sokat a latin nyelvről, nem rajongok igazán az enzimekért, a világpolitikát pedig az újságban futom át, mielőtt nekiállnék rejtvényt fejteni.” A végzősökhöz és a közönséghez szólva Hanks arra buzdított, hogy lépjenek fel a kihívásoktól megviselt társadalmat sújtó apátia ellen.

A színészt választották a nyitóbeszédhez.

2023 márciusában a Harvard bejelentette, hogy az idei nyitóbeszéd előadója Hanks lesz. Az egyetem elnöke nyilatkozatában kifejtette, hogy a színésznek a nemzeti kultúrára gyakorolt hatása, valamint az, hogy korábban felfedezetlen történeteket tudott feltárni, jelentős hatással volt a kiválasztására.

A neves színész azt mondta a végzős hallgatóknak, hogy választás van mindennap, minden évben és minden végzős osztály számára. Közölte, hogy ez a választás minden felnőttre vonatkozik, akik az amerikaiak három kategóriájába sorolhatók: azok, akik teljes mértékben a szabadságot támogatják mindenkire vonatkozóan, azok, akik tudatosan elutasítják azt és azok, akik közömbösséget mutatnak. “Csak az első csoportba tartozók végeznek munkát a még tökéletesebb egység érdekében, egy oszthatatlan nemzet munkáját. A többiek csak akadályozzák ezt” – mondta Hanks.

A Supermanre és más szuperhősökre utaló beszédében megjegyezte, hogy a közöny a polgárokat olyan zsarnokok által megkötött munkásokká változtatja, akik tiltják a művészetek, a párbeszéd és a könyvek általi kifejezést.

Mikor a színész ellátogatott az egyetemre, megajándékozták egy Harvard feliratú röplabdával, utalva a 2000-ben készült Számkivetett című filmjére. Az ünnepség során az egyetem színjátszókörének tagjai egy előadást mutattak be, amely a színésznek a filmművészet világához való figyelemre méltó hozzájárulását emelte ki.

14 évesen nyári munkában hotdogot és mogyorót árult.

Hanks 14 éves korában egy baseball pályán dolgozott egy standon, ahol hotdogot, üdítőt és mogyorót árult az Oaklands Athletics rajongóinak. A tapasztalatai nem voltak olyan kellemesek, mint hitte. Úgy képzelte, “olyan lesz, mint egy tv show-ban, ahol a gyerekeknek mindenki segít, hogy sikerüljön nekik.” De meglepetésére éppen az ellenkezője történt: “Először is, kétszer is kifosztottak. Tanuld meg, hogy rejts el azt a köteg pénzt. Ne járkálj úgy, hogy egy köteg pénz lóg ki a zsebedből” – mesélte Hanks.

Azt is elmondta, hogy a felnőtt árusok sem voltak kedvesek. “Profi árusok voltak, akik nem szerették ott látni a gyerekeket. Én 14 voltam, és egy férfi, aki az 50-es évei végén járhatott, rám kiabált: “Hé, kölyök! Az az én üzletem!”

A Forrest Gump néhány jelenetét saját zsebből fizette.

Hanks a Forrest Gump legalább két jelenetét fizette saját pénzéből, mert a stúdió nem volt hajlandó több pénzt tenni a produkcióba. Az egyik ilyen jelenet az volt, mikor Gump keresztül fut Amerikán.

A rendező, Robert Zemeckis azt mondta: “Te és én felosztjuk ezt az összeget, és vissza fogjuk adni a Paramountnak. Vissza fogjuk adni nektek, de ti, srácok (Paramount) egy kicsit jobban szétosztjátok a nyereséget. A stúdió egyetértett, és azt mondták, oké, nagyszerű.”

Létezik “Tom Hanks-nap”.

2004-ben a Tom Hanks-nap csak egy áprilisi tréfa volt. De aztán kiderült, hogy több annál. Nemzetközi jótékonysági eseménnyé vált Tom Hanks támogatásával. Minden évben nagy gyűjtéseket szerveznek Chicagóban, Los Angeles-ben, Londonban, Clevelandben, Torontóban és Dél-Afrikában, hogy így ünnepeljék ezt a jeles napot.

Az esemény résztvevői ingyenes tombolajegyeket kapnak, a nyertes pedig dedikált filmeket, Wilson röplabdákat és posztereket kap. A bevételeket a Lifeline Energy nevű non-profit szervezet kapja, ami 2023-ban a kenyai lányok oktatását támogató kampányt segíti.

Imádja az írógépeket, gyűjti is őket.

Tom Hanksnek 250 darabból álló írógép gyűjteménye van. Amikor utazik, legalább kettőt magával visz. “Úgy használom őket, mint a mandzsettagombokat!” – mondta egyszer. A California Typewriter című dokumentumfilmben is szerepelt, és azt mondta: “Próbálom ápolni a gépírók közösségét.”

Néhány rajongójának is elküldi az írógépeit, hogy azokon keresztül kommunikáljanak, és néha segít személyes problémáik megoldásában. Az egyik rajongó elmesélte: “Nem tudom abbahagyni az ámuldozást. Amikor egy gesztus többet ér ezer szónál. Ettől az embertől tényleg elállt a szavam.”

Támogatja a húsmentes hétfőt.

Tom Hanks és felesége, Rita Wilson arra buzdították az embereket, hogy csatlakozzanak a húsmentes hétfő mozgalomhoz a szervezet 10. évfordulója alkalmából. 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse a húsfogyasztás csökkentését és a növényi alapú étrend követését legalább a hét egy napján.

Hanks hangsúlyozza ennek a környezetre és az állatokra gyakorolt pozitív hatását. Arra biztatták a nem vegán és nem vegetáriánus embereket, hogy hétfőnként próbálják meg kihagyni a húst, ami nagyon egyszerű módja a célok támogatásának. “Ha hús nélkül élünk, az jót tesz a bolygónak és az állatoknak, akikkel osztozunk a bolygón. Jó, ha kevesebb húst fogyasztanak azok, akik nem teljesen vegánok vagy vegetáriánusok. Hétfőn nem enni húst valójában könnyű és egyszerű dolog. Hát csináljuk.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét