Alig várod az estét, hogy a jó meleg takaró alá bújhass? A legtöbben így vannak ezzel, és a legtöbben éppen ezért elmondhatják magukról, hogy általában nem alszanak jól. Márpedig a pihentető alvás éppen olyan nélkülözhetetlen az egészséghez, mint a rendszeres testmozgás vagy a megfelelő táplálkozás.
Kereshetünk számtalan okot amögött, hogy miért forgolódunk éjszakánként és miért ébredünk fel többször. De gyakran csupán annyi a probléma, hogy túl meleget csinálunk a hálószobában az alváshoz.

Hiszed vagy nem, az ideális az, ha hűvös szobában hajtod álomra a fejedet. Kutatók szerint az alváshoz ideális hőmérséklet 15-19 fok. Ezért lefekvés előtt már jóval csavard lejjebb a fűtést, hogy a szobának legyen ideje kellően lehűlni. Ha 23 fok vagy annál melegebb van a hálószobádban, biztosan nem fogsz tudni nyugodtan aludni. Azért a hideggel sem kell túlzásba esni, 12 fok alatt már fázni fogsz és ez zavar majd az alvásban.

Tudományos érvek a hűvös szoba mellett

Hűvösebb szobában hamarabb elalszol

A hűvösebb szobában gyorsabban és könnyebben megy az elalvás. Ennek oka, hogy ha túl hideg vagy túl meleg van, a test elkezd energiát termelni, hogy kompenzálja a számára nem megfelelő hőmérsékletet. Ez pedig ébren tart, de legalábbis megzavarja a pihenésedet.

Jobban fogsz kinézni tőle

Hihetetlen, de a hűvös szoba még a bőrre is jó hatással van! Bebizonyították, hogy ilyenkor a szervezet több melatonint képes előállítani, ez pedig az egyik legfontosabb öregedésgátló hormonunk.

Karcsúbb leszel

Hiszed vagy nem, ha hűvös szobában alszol, az úszógumival sem fog meggyűlni a bajod. Egy 4 hónapon át tartó vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy azok, akik mindvégig 19 fokos szobában aludtak, több kalóriát égettek el, mint azok, akik melegben feküdtek le aludni.

Végigalszod majd az éjszakát

Forgolódsz és csak dobálod magad az ágyban? Kutatások szerint minél hűvösebb szobában alszol, annál nagyobb az esélyed, hogy nyugodtan pihensz és nem forgolódsz majd éjszaka.

Frissebben ébredsz

A hűvös szobától frissebb és energikusabb leszel reggel. Ha melegben alszol el, nagyobb eséllyel fogod morcosan indítani a napot és nehezebben is kelsz majd ki az ágyból.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét