A legutóbbi felmérések szerint a házaspárok 44%-a vallja, hogy heti több mint egy veszekedés segít hosszútávon egészségesen és termékenyen tartani a kapcsolatukat. A gyakran, de békés hangulatban vitázó párok nagyobb eséllyel maradnak együtt, mert az apró félreértések ellenére tudják, hogy kapcsolatuk igaz és őszinte.
Most megtudhatod, a veszekedésből hogyan profitál a kapcsolatod.

9. A veszekedés az érett kapcsolat jele

A folyamatos konfliktuskerülés nem a legjobb módja egy hosszútávú kapcsolat építésének. Éppen ellenkezőleg: ha képes vagy egy vita során tisztán kifejezni a gondolataidat, akkor készen állsz arra, hogy a kapcsolatod egy következő szintre lépjen.

Érett embereknél a személyeskedő támadások és a kiabálások nem fordulnak elő. Ehelyett inkább kompromisszumokra törekednek, és egészséges vitákkal csak erősítik a kapcsolatukat.

8. A veszekedés azt jelenti, hogy nem vagy közömbös

Sokkal könnyebb becsukni a szemed, ha a párod valami olyat csinál, ami neked nem tetszik, de ha képes vagy kitenni magad veszekedésnek és az ezzel járó fájdalomnak, azzal a jövőben jobbá teheted a kapcsolatodat, és az igazi szeretetedet is kimutathatod.

Ez azt mutatja, hogy elkötelezett vagy a kapcsolatod iránt. Gondolj arra, milyen gyakran vitázol a szüleiddel vagy a testvéreddel! Ugyanez érvényes a párkapcsolatodra is. Ha sokat vitáztok, de mindig sikerül megoldanotok, máris előbbre léptetek.

7. A veszekedés gördülékenyebbé teszi a kommunikációt

Hogy a bizalom kialakulhasson a kapcsolatodban, nem szabad hallgatnod. Légy nyitott a partnered felé, vállalj felelősséget a tetteidért, és figyelmesen hallgasd végig a másikat.

A vitázás a kommunikáció egyik legfejlettebb formája, és a legőszintébb is. Így segít fokozni az intimitást, a bizalmat és a kötődést, valamint mindkettőtöket megtanít arra, hogy hatékonyabban tudjatok kommunikálni egymással.

6. A veszekedés az egészséges kapcsolat jele

Pszichológusok szerint az egészséges kapcsolatnak 7 fő ismérve van, ezek egyike a veszekedés. Azoknál a pároknál, akik sosem veszekszenek, valami már nincs rendben.

A viták során válnak világossá a felek érzései és értékrendjei. Ugyanakkor fontos, hogy a vitának egészségesnek kell lenni és nem kombinatívnak. Az álláspontodhoz ragaszkodhatsz, de sértegetés és a hangod felemelése nélkül.

5. A veszekedés erősebbé teszi a kapcsolatot

Amikor vitázol a partnereddel, egyáltalán nem számít, hogy nyersz vagy vesztesz. A legfontosabb, hogy sokat tanultok egymásról, illetve sokat tanulsz közben saját magadról is.

A kisebb konfliktusok felfedik a valódi személyiségeteket, és megtanuljátok azt is, hogyan kezeljétek a másikat. Ha minden problémán közösen lendültök át, megtanultok kompromisszumot kötni, amivel erősíthetitek a kettőtök közti kapcsolatot.

4. A veszekedés segít elengedni a neheztelést

Kapcsolatban élni nem egyszerű. Ha törődsz a pároddal, egyre tágítanod kell a határaidat. Ha a másik nem teszi meg ugyanezt, akkor lép be a képbe a neheztelés.

Ha nem ragaszkodsz a számodra fontos dolgokhoz, a párod azt fogja hinni, tehet, amit csak akar. A neheztelés benned pedig egyre csak nőni fog. Ez az út vezet az egészségtelen kapcsolat felé.

Hogy megoldd ezt a problémát, engedd el a negatív érzéseidet, és mutasd meg a párodnak, hogy a saját igényeitekkel együtt ti egyenlőek vagytok.

3. A veszekedés azt mutatja, hogy együtt akartok maradni

A tanulmányok szerint a legrosszabb, amit egy kapcsolatban tehetünk, hogy hallgatunk. Problémánk van, de nem szólunk róla egy szót sem. Ez a rossz kommunikáció áll a legtöbb szakítás hátterében.

Talán azt hiszed, az érzékeny témák szóba hozásával csak súlyosbítod majd a helyzetet, de ez nem így van. Veszekedés közben a problémákra és azok megoldására tudsz fókuszálni, még mielőtt elhatalmasodnának. Ezért van az, hogy azok a párok, akik sokat vitáznak, tovább maradnak együtt.

2. Veszekedés közben megmutatkozik a szenvedély is

Egyes párok kifejezetten szeretik az intenzív veszekedéseket, mert ilyenkor megnő a hormonszintjük. Ezeknél az embereknél a veszekedés a szenvedélyesség jele, a vita vége köztük pedig még szenvedélyesebb.

Ha azt szeretnéd, hogy a kapcsolatod jól működjön, időről időre engedd szabadjára az érzéseidet ahelyett, hogy magadban tartanád őket. Viszont ne felejtsd el pozitív érzésekkel lezárni a vitát!

1. A veszekedés megóv az unalomtól

Még azoknál a pároknál is előfordul, hogy nem értenek egyet, akik már régóta együtt vannak. Ezzel pedig semmi baj nincs! Az építő jellegű viták csak felszítják a tüzet a kapcsolatban, és izgalmasabbá teszik azt.

Képzeld el, milyen unalmas lenne, ha mindig mindenről ugyanazt gondolnátok! Legközelebb, ha úgy érzed, hamarosan veszekedés tör ki köztetek, ne ess pánikba, inkább fordítsd a kapcsolatod hasznára!

BÓNUSZ: Hogyan legyen egészséges köztetek a veszekedés

Nagyon fontos, hogy tisztában legyél az egészséges és az ártalmas veszekedés közti különbséggel! Csak az egészséges veszekedés válhat a kapcsolatod javára!

Kövesd a következő tippeket, hogy a legközelebbi vita jót tegyen a kapcsolatodnak:

  • Tiszteljétek egymást! Mindketten emberek vagytok, mindkettőtöknek megvannak a gyenge pontjai, ezért ne mérjetek egymásra olyan övön aluli ütéseket, melyekkel visszafordíthatatlanul megbántjátok egymást!
  • Tudj bocsánatot kérni! Ha tévedsz, ismerd el, és kérj bocsánatot. Ettől nem leszel gyengébb, éppen ellenkezőleg. Azt fogod megmutatni a párodnak, hogy törődsz vele.
  • Ragaszkodj a témához! Soha ne példálózz régi kapcsolatokkal, és ne hánytorgasd fel a párod korábbi tetteit, amiken elvileg már túlléptél! Csak arról beszélj, ami most a problémát okozza köztetek!
  • Ne vonj be mást! Ha a veszekedésetekbe bevonsz egy barátot vagy egy rokont, akkor a párod elszigeteltnek és megalázottnak fogja érezni magát. Próbáld meg kettőtök gondját négyszemközt elintézni!
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Azért azt kihagyták a cikkből, hogy amennyi idő és energia rámegy a veszekedésre, az egymás elleni hadakozásra, annyival kevesebb energia jut a gyerekekre, és egyéb fontos dolgokra. Ha a veszekedések már túl sok energiát vesznek el tőlünk, akkor még egy válás is jobb, mint az állandó ellenségeskedés.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét