Ha valaha is tűnődtél már azon, időnként miért érzed magad közelebb egy rosszindulatúbb barátodhoz, bízz a megérzéseidben! Azok az ismerőseid, akik brutálisan őszinték, néha aljasak és negatív érzéseket keltenek benned, a tudomány szerint azok, akik a leginkább törődnek veled, éppen ezért tartsd őket minél közelebb magadhoz!
Most megismerheted a tudományos magyarázatát annak, hogy miért a leggonoszabb barátaid szeretnek téged a legjobban!

Ha volt már olyan közeli barátod, akitől kényelmetlenül érezted magad egy helyzetben, és úgy gondoltad, érzéketlenül bánt veled, tudnod kell, hogy talán nem véletlenül viselkedett így. Egy kutatás szerint egy közeli barát azért kelthet szándékosan negatív érzelmeket benned, hogy azzal hosszútávon használjon neked. Ennek oka pedig az, hogy nagyon is érdekli, mi van veled.

A kutatás vezetője azt is elmagyarázta, hogyan válhatnak kegyetlenné az emberek azért, hogy végül jót tegyenek, és hogy ha kellemetlen helyzetbe hoznak, azt is csak jó szándékból teszik.

A kutatásban résztvevőknek azt mondták, képzeljék magukat valaki más helyzetébe, és képzeljék el, hogy ők hogyan reagálnának a másik helyében. A kutatók azt feltételezték, hogy a résztvevők a lehető legnegatívabb élményt fogják választani annak érdekében, hogy megtanítsák a másikat, és segítsék a céljai elérésében.

Hogy teszteljék a feltételezésüket, 140 felnőttet vontak be a kísérletbe, melynek során számítógépen kellett játszaniuk egy ismeretlen partnerrel. A résztvevők azt nem tudták, hogy ez a partner valójában nem is létezik.

Közvetlenül a játék megkezdése előtt mindannyian kaptak egy üzenetet a partner játékostól, melyben tudatta, hogy most ment át egy szakításon, és összetörték a szívét. Ezután megkérték a résztvevőket, hogy képzeljék magukat a másik helyzetébe. A résztvevőket két csoportra osztották, az egyiket arra kérték, hogy szimpatizáljon a másik játékos érzelmeivel, a másik csoport tagjaitól pedig azt kérték, hogy érzelmileg maradjanak semlegesek.

A résztvevők egyik csoportjának olyan játékot kellett játszania, amiben a cél a lehető legtöbb ellenség elpusztítása volt. A másik csoport pedig egy olyan játékot kapott, melyben egy zombikkal teli szobából kellett kiszabadulniuk.

Miután befejezték a játékot, a résztvevőknek zenét és klipeket játszottak le érzelmileg különböző tartalmú feliratokkal. Ezután megkérdezték őket, hogy 1-7-ig terjedő skálán mennyire szeretnék, hogy a játék partnerük is meghallgassa ezeket a zenéket, és elolvassa a feliratokat.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik szimpatizáltak a partner játékossal, próbáltak benne erős, a játék tartalmától teljesen független érzelmeket kelteni. Egészen pontosan azok a résztvevők, akik szimpatizáltak a partner játékos érzelmeivel, és a lövöldözős játékot játszották, arra koncentráltak, hogy minél több dühöt generáljanak a partner játékosban a zenék és a klipek révén. Azok a résztvevők, aki a zombis játékot játszották, szorongást igyekeztek generálni a partner játékosban azzal, hogy a legérzelmesebb zenéket és klipeket választották ki számára.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy azok a résztvevők, akik megértőek voltak a partner játékossal, erősebb negatív érzelmeket akartak benne kelteni, leplezve a fájdalom érzését, amit ők is átéltek egy szakításkor. Továbbá, az erősebb negatív érzelmek a játék alatt nagyobb esélyt sejtettek a sikerre a videó végére, azaz a partner játékosnak sikerélménye volt, és elégedett volt, amikor győztek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét