Vannak szülők, akik arra törekednek, hogy tökéletes lányt neveljenek a gyerekükből. Olyat, aki tisztelettudó, kedves és képes magára ölteni a társadalom által meghatározott “ideális lány” szerepét. De arra nevelni őt, hogy egész életében hibátlan legyen, nagyon komoly következményeket rejt magában.
Bár a kedvességre a mai világban különösen nagy szükség van, ebben is érdemes mértéket tartani, mégpedig a következő 7 ok miatt.

1. A tartós kapcsolatok kiépítése nehéz lehet számára.

Mindenki szeretne egy megértő és törődő barátot. De ha egy nő csak arra koncentrál, hogy másoknak örömet szerezzen, nagy az esélye, hogy a barátai ki fogják használni és csak akkor keresik majd, ha szükségük lesz rá. Ezáltal a kapcsolatai zsákutcába futnak.
A magánéletben pedig könnyen előfordulhat, hogy a kapcsolatai boldogtalanok, unalmasak vagy akár erőszakosak lesznek.

2. Lehet, hogy az emberek nem hisznek neki.

Ha valaki túlzottan önzetlen, a megbízhatatlanság látszatát kelti másokban. Ennek oka, hogy az emberek azt gondolják, valami hátsó szándék vezérli a nagy önzetlenségében, az állandó kedvessége miatt pedig folyamatosan megkérdőjelezik az őszinteségét. Nemcsak gyanakvással fogják kezelni, de gyengének is tartják majd, amiért mindig alárendeli magát másoknak és nem áll ki magáért.

3. Nem jut ideje magára.

Van egy mondás, miszerint előbb segíts magadon, csak aztán másokon. A rendes, kedves emberek viszont hajlamosak másokat maguk elé helyezni. Ha a lányodból egy tökéletes, önzetlen embert akarsz nevelni, mindent elkövet majd, hogy másokat szolgáljon és másoknak örömet okozzon. Ebből következően viszont önmagára már nem jut ideje, önmagával nem fog ilyen jól bánni, így hamar kiég vagy akár meg is betegedhet.

4. Könnyen manipulálható lehet, ezért könnyen veszélybe kerülhet.

Ha túlságosan együtt érző és túl sokat törődik másokkal, a lányod naivan és vakon keveredhet veszélyes szituációkba. Lehetőséget ad arra, hogy mások könnyedén irányítsák, kihasználják a jóságát. A folyamatos vágy benne, hogy segítsen másokon, abba a veszélybe sodorhatja, hogy nem fog tudni nemet mondani senkinek.

5. Lehet, hogy nem sokra megy a karrierjében.

Egy megfigyelés szerint az idősebb nők milliónyi, ok nélkül elszalasztott lehetőséget bánnak az életükben. Egy másik tanulmány szerint túlzottan rendesnek lenni egyáltalán nem jó dolog az üzlet és a karrier tekintetében. Egy végtelenül jószívű embert elsősorban mások szükségletei foglalkoztatnak, ezért nem képes saját magára és a karriercéljaira koncentrálni. Ha mások sikereire összepontosít, nem tudja majd kiaknázni a lehetőségeit és megvalósítani az álmait.

6. Rossz szokásokat vehet fel.

Hogy mások kedvére tegyen és folyton örömet okozzon mindenkinek, az függőséghez vezethet és lelassíthatja az önállóság elérését. Mások állandó kiszolgálása miatt olyan egészségtelen szokások alakulhatnak ki, mint a túlevés vagy a túlköltekezés, melyek folyamatosan leszívják és bajba sodorják.

7. Mentális problémái alakulhatnak ki.

A folytonos önfeláldozás igen kimerítő tud lenni. Lehet, hogy elrejti a fáradtságát, a szomorúságát egy apró mosoly mögé, mert mindig csak ad, de sosem kap. Ha mindent magában tart, a szorongás, a depresszió vagy függőségek áldozatává válhat, ez pedig egyenes út a boldogtalansághoz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét