Semmi sem dob fel úgy egy helyiséget, mint a festés. A friss, ragyogó szín teljesen megújítja a szobát még akkor is, ha egyetlen bútort sem cseréltél ki. Ám a dolognak van hátulütője is, ezek pedig a festékpöttyök, amik a nagy munkára emlékeztetnek a padlón, a járólapon vagy akár a bútorokon is. Szerencsére azonban a festékpöttyöket közvetlenül festés után még könnyen eltávolíthatod néhány otthon is fellelhető dolog segítségével. Ehhez adunk most tippeket!

A festékmaradványoknak legtöbbször valami éles, helyes tárggyal esünk neki és a kapargatós technikát választjuk. Ami hatékony ugyan, ám nagyon nehéz úgy csinálni, hogy közben ne sértsük meg a felületet. Ezért jobb, ha alternatív megoldás után nézel, legyen az a makacs festékpötty bármilyen felületen is!

Konyhapultról

A konyhapult sérülékeny felületén először töröljük át olívaolajjal a festéket, majd körkörös mozdulatokkal kezdjük dörzsölni. Egy kés köré csavarjunk rongyot és óvatosan kezdjük vele leszedni a festéket, így biztosan nem karcoljuk meg a munkalapot.

Szőnyegről

A legkönnyebb még száradás előtt kiszedni a festéket a szőnyegből. Használjunk hozzá jó nedvszívó képességű papírtörlőt vagy egy régi ruhát, amivel ne dörzsöljük, hanem itassuk fel a festéket. Ha cseppentünk rá egy kevés glicerint, az sokat segíthet. Makacsabb folt esetén öntsünk rá ecetet vagy körömlakk lemosót. Régi festékfoltok ellen használjunk WD-40-et!

Linóleum/Vynil padlóról

Kezdjük a műveletet mosogatószerrel és meleg vízzel. Próbáljunk fel annyi festéket felitatni, amennyit csak tudunk. Ha a festék rászáradt, műanyagból készült kaparót használjunk a felszedésére. Bevethetjük az alkoholt is, de ezzel csak óvatosan bánjunk, mert a linóleumot és a vynilt károsíthatja, ha nagy mennyiséget teszünk rá belőle.

Fáról

Denaturált szesz, egy rongy és sok türelem kell ahhoz, hogy a fára cseppent festéket leszedjük. Ha ez a módszer nem működne, kénytelenek leszünk csiszolópapírt használni, de semmi esetben se essünk neki a fának, csak óvatosan dörzsöljük!

Műanyagról

Azért trükkös a festék műanyagról történő leszedése, mert a bolti festék eltávolító szerek általában károsítják ezt az anyagot. Használjunk hozzá inkább műanyag kaparót és növényi olajat, amivel fellazíthatjuk a festéket. Jó szolgálatot tehet a körömlakk lemosó is, ezt végül mosogatószeres meleg vízzel mossuk le a műanyagról.

Betonról

Házilagos módszerekkel nem, kizárólag erre a célra készült szerrel tudjuk eltávolítani a betonra cseppent festéket. Amelyik cég festéket gyárt, egészen biztos, hogy kínálatában az adott festék eltávolítására alkalmas terméket is megtaláljuk. Ez iránt érdeklődjünk az üzletben! Felviteléhez használjunk erős sörtéjű kefét. A hatóidő letelte után ronggyal töröljük át a felületet, majd mossuk le a szer maradványát a betonról.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét