Kutatások szerint az elváltak 60%-a baráti viszonyt ápol az exével a válás után is. De ezek sok esetben nem élethosszig tartó barátságok. A tudósok szerint 4 tényező van, ami arra készteti az elvált párokat, hogy jó viszonyban maradjanak válás után: a biztonság keresése, praktikus okok (például közös gyerekfelügyelet), az udvariasság és a romantikus érzelmek.

A következő történet főszereplője nehéz helyzetben találta magát, mert mostani párja nem igazán értékeli az exfeleségével ápolt jó viszonyát.

James levele így szólt.

Sziasztok!

Nagy szükségem volna tanácsra. Nemrégiben nagyobb összeget örököltem, és úgy döntöttem, egy részét az exfeleségemnek adom. Évekkel ezelőtt elváltunk, de ő a 3 gyermekem anyja, akiket közösen nevelünk. Még mindig tisztelem őt, és szeretném, ha a gyermekeim nála és nálam is szép környezetben nőnének fel, ahelyett, hogy csak egy gazdag apjuk van.

Az egyetlen probléma, hogy a jelenlegi párom nagyon dühös lett, mikor elmondtam neki a terveimet. Azzal is megvádolt, hogy még mindig szerelmes vagyok az exfeleségembe, ami nem igaz. Próbáltam elmagyarázni neki, hogy semmit sem érzek az exem iránt, de ő a gyerekeim anyja, ezért szeretném neki adni a pénzt.

A barátnőm azzal büntet, hogy nem szól hozzám, és félek, hogy tönkreteszem a kapcsolatunkat. A tervemhez most is ragaszkodom, de nem szeretném, hogy a párom elbizonytalanodjon.

Mit tehetnék ebben a helyzetben?

James

A következő tanácsok merültek fel.

  • Nincs azzal semmi baj, ha egy ideig nem beszéltek. Talán neked rosszul esik a párod némasága, de jobb, ha mindketten lehiggadtok, mielőtt beszéltek. Adjatok időt magatoknak, és gondoljátok át a korábbi vitátokat.
  • Biztosítsd a párodat, hogy nincs mitől tartania. Magyarázd el neki, hogy semmilyen gyengéd érzelem nem fűz az exfeleségedhez. Főzhetsz neki vacsorát is, vigyél virágot vagy lepd meg a kedvenc édességével, hogy lássa, mennyire szereted.
  • A te pénzedről te döntesz. Ha szeretnél adni belőle az exednek, hogy a gyerekeidnek jobb élete lehessen, az a te döntésed.
  • Szervezz programot a gyerekeiddel és a pároddal közösen. Így jobban megismerhetik egymást, a párod pedig tudni fogja, hogy elég fontos neked ahhoz, hogy a gyerekeiddel való kapcsolatodba is belevond.
  • Hagyd, hogy a párod is elmondja, mit gondol. Kérdezd meg, miért idegesíti a dolog, miért bizonytalan és mit tehetsz azért, hogy ezek az érzések megszűnjenek. Próbáld megérteni, miért lehet féltékeny az exfeleségedre.
  • Magyarázd el neki, hogy te csak a legjobbat szeretnéd a gyerekeidnek, ezért döntesz úgy, hogy az exfeleségednek adod a vagyonod egy részét. Egy jó szülő törődik azzal, hogy a gyerekei jól éljenek. Válás után a gyerekeket közösen nevelni nem könnyű, de egyértelmű, hogy te jól csinálod és az ő érdekeiket tartod szem előtt, azonban ettől még nem akarod újrakezdeni a kapcsolatot az exeddel.
  • Ha a problémáitok ezután még mindig nem oldódnak meg, érdemes elgondolkodnotok a párterápián. Egy szakember jobban tudja azonosítani a problémát, és segíthet a megoldásban. Sokan közelebb érzik magukat a párjukhoz, miután szakemberrel együtt beszélték át a gondokat.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Vígasztald meg a barátnőd azzal, hogy ha netalántán a kapcsolatotok egyszer véget érne és ugyanolyan jó lesz a viszony mint volt feleségeddel, ő is fog kapni a most szerzett örökség várhatóan még megmaradó, esetleg tovább gyarapodó részéből. Milyen jól fog ez a gesztusod akkor számára esni. Ha van egy pici esze, garantálom, hogy 5 percen belül megbékél veled!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét