Az egyediségben rejtőzik az igazi szépség. Minden test szép, függetlenül mérettől, formától, sajátos jellegzetességektől. A tanulmányok szerint bár valóban minden test egyedülálló és megismételhetetlen, a legfőbb jellemzők alapján mégis kategóriákba lehet sorolni a testalkatokat.
Ha ismered a saját testalkatodat, könnyebben tudsz előnyösen öltözni, és jobban fogod érezni magad a bőrödben. A következőkből a leggyakoribb női testalkatokról tudhatsz meg többet.

Fontos, hogy tudd, milyen a te testalkatod.

Mielőtt elkezdenénk sorra venni a különböző típusokat, fontos tisztázni, hogy egyik sem szebb vagy jobb a másiknál. Mindegyik test gyönyörű a maga természetességében. A testalkatok kategorizálásának lényege, hogy megmutatja, hogy minden különbözőség ellenére mégis vannak olyan közös vonások, amelyek alapján meg lehet határozni, hogy melyik típusba tartozunk.

Ha tisztában vagy a saját testalkatoddal, az óriási segítséget jelent az öltözködésben. A divat és a stylistok világában a testalkatokat téglalap, fordított háromszög, ovális, homokóra és körte elnevezésű kategóriába sorolják, hogy pontosabban tudják meghatározni, melyik ruha áll majd a legjobban az illetőnek. A cél az egyedi jellegzetességek kiemelése, és főként az, hogy magabiztosabbnak érezd magad.

1. Téglalap testalkat

Ennél a testalkatnál a derék és a csípő nem hangsúlyosak. A csípő és a váll szélessége közel azonos. Az ilyen testalkat inkább sportos benyomást kelt.

A téglalap alakú női test legfőbb jellemzői:

 • kicsi mell;
 • egyenes váll;
 • a súlyfelesleg elsősorban a hát felső részén rakódik le;
 • a derék szinte alig észrevehető;
 • nem túl kerek csípő, nagyjából azonos szélességű a vállal;
 • a sziluett szinte egyenes vonalú.

A téglalap testalkatú nők általában vékonyak és magasak. Testükön nehéz domborulatokat felfedezni, az öltözködésnél erre figyelni kell.

Ha a téglalap testalkatból a legtöbbet szeretnéd kihozni, a szakértők azt javasolják, bátran viselj csőtopot, ne félj kipróbálni különböző szöveteket, fazonokat és az élénk színeket. Egy övvel kihangsúlyozhatod a derekadat. A formátlan ruhákat és az egyenes szabásvonalat kerüld.

Próbálj meg olyan darabokat választani, amelyekkel íveket hozhatsz létre, és megtörheted a tested egyenes vonalait.

2. Fordított háromszög testalkat

A test felső része szélesebb, az alsó része keskenyebb. Mérd meg a vállad és a csípőd szélességét. Ha a vállad szélesebb, akkor ebbe a típusba tartozol.

A fordított háromszög testalkat jellemzői:

 • a súlyfelesleg általában a hason és a felsőtesten rakódik le;
 • a csípő keskenyebb, a mellkas szélesebb;
 • a lábak formásak;
 • széles mellkas, széles hát és vállak;
 • sportos alak.

Ha ilyen alakod van, alacsony derékvonalú nadrágot válassz, peplum felsőket, elöl zsebes szoknyát, és egy szaténruhát is szerezz be. A kiszélesedő ruhák és a V nyakkivágás is jól fog állni.

A ceruzaszoknya és a nagyon bő ruhák nem előnyösek, mert csak kihangsúlyozzák a tested keskeny alsó részét. Éppen ezért kerüld a válltöméses felsőket és blézereket is.

Angelina Jolie is ebbe a kategóriába tartozik. Ő pontosan tudja, hogyan hozhat létre magának homokóra alakot. A cél az öltözködésedben az legyen, hogy egyensúlyt teremts a vállak és a csípő között, a derekadat pedig a lehető leginkább tedd hangsúlyossá. Mindig jó megoldás, ha a csípődet kissé teltebbnek mutatod.

Bátran játssz a színekkel, előnyös optikai illúziót kelthetsz egy sötétebb felsővel és világosabb nadrággal, szoknyával.

3. Alma vagy ovális testalkat

Az ilyen testalkattal rendelkező nőknek nagy a mellük, hangsúlyos a hasuk, és széles csípőjük van. Általában hasra és mellre híznak, ugyanakkor a lábaik vékonyak maradnak.

Az alma vagy ovális testalkat legfőbb jellemzői:

 • hasonló méretű mell, derék és csípő;
 • kerekded formák;
 • határozatlan derékvonal;
 • gömbölyű vállak;
 • a test többi részéhez képest vékony lábak.

Az alma alkatú nők úgy változtathatják meg vizuálisan a testalkatukat, ha vagy a testük alsó vagy a felső részére helyezik a hangsúlyt, de sohasem középre, a hasra. Válassz V nyakú felsőket, hogy megnyújtsd a felsőtestedet, és mindig lazább anyagú ruhákat viselj.

Ragaszkodj a visszafogott színű ruhákhoz, és kerüld a nagyon feszes darabokat. Így nemcsak kényelmesebben érzed majd magad, de a testalkatodnak leginkább megfelelően fogsz öltözködni.

A cél, hogy a figyelmet a mellkasodra és a nyakadra tereld. Ne viselj oversize darabokat, garbót és túl merev anyagból készült ruhákat. Lesd el az ilyen testalkatú sztárok öltözködési trükkjeit, és törekedj a függőleges vonalakra az öltözködésben.

4. Homokóra testalkat

A vállak és a csípő szélessége nagyjából azonos, ám a derék jóval keskenyebb. A homokóra alkatú nők általában a derékra helyezik a hangsúlyt, amivel gömbölyded formákat hoznak létre.

A homokóra testalkat legfőbb jellemzői:

 • határozott derékvonal;
 • gömbölyű csípő;
 • vastag combok;
 • a fenék és felsőtest nagyjából egyforma széles;
 • a súlyfelesleg egyenletesen rakódik le az egész testen.

Ez a testalkat természet adta módon egyensúlyban van és arányos. Ha neked is homokóra alakod van, előnyödre fordíthatod ezt az öltözködésben. A titok annyi, hogy a derekadat hangsúlyozd.

Kövesd a tested természetes vonalát, és ügyelj arra, hogy bő felsőkkel vagy aljakkal ne torzítsd el azt. Az egyenes szabású, formátlan ruhákat kerüld.

Jól állnak a V- és a csónaknyakú felsők, ezekkel kihangsúlyozhatod a felsőtested megfelelő arányait. Viselj karcsúsított blúzokat, ruhákat és pólókat, amelyek követik a tested formáját.

Az oversize ruhákat nem neked találták ki, ahogyan azokat sem, amik túl sokat adnak hozzá a csípődhöz vagy a vállaidhoz. Nézd meg, hogyan öltözködik Kim Kardashian vagy Jennifer Lopez!

5. Körte testalkat

Körte vagy háromszög alkatnak is nevezik ezt a testalkatot. A vállak ebben az esetben keskenyebbek a csípőnél.

A körte testalkat legfőbb jellemzői:

 • a súlyfelesleg általában a combokon és a csípőn rakódik le;
 • a felsőtest kicsi;
 • a derék nagyon hangsúlyos;
 • a csípő széles;
 • a comb vastag.

A legjobb, ha eltereled a figyelmet a csípődről, és a felsőtestre koncentrálsz. Ezzel egyensúlyt teremthetsz a csípőddel, és határozottabbá teheted a derékvonalat.

Fontos, hogy ügyelj az arányokra, hogy azok minél inkább egyensúlyban legyenek, és emeld ki a felsőtestet. Néhány szakértői tipp, amivel nem vallhatsz kudarcot: a felsőtesteden hozz létre rétegeket a ruhákkal, vállon díszített ruhákat viselj, a felsőtestedet pedig erős színekkel és különleges anyagokkal hangsúlyozd.

A természetesen keskeny derekadból úgy hozhatod ki a legtöbbet, ha az alsótestedet nem emeled ki túlzottan. Válassz sötét és semleges színeket, széles szárú vagy bootcut fazonú nadrágot, hogy kiegyensúlyozd a tested arányait.

A körte alkatnál mindig a derékon van a hangsúly, ezért a bővülő szoknyák ideálisak számodra. Ne félj a rétegektől, fodroktól sem. Játszhatsz a blézerekkel, dzsekikkel, kabátokkal és felsőkkel, hogy a felsőtestedhez némi pluszt adj, ezzel arányossá téve az alakodat.

Egy kis emlékeztető: Szeresd a tested úgy, ahogyan van.

Ahogy már említettük, minden test különleges és gyönyörű. A különbség az egyes testalkatok között az, hogy a súly hogyan oszlik el a testen. Vannak olyan genetikai tényezők, amelyek ezt befolyásolják, és amelyeken nem tudunk változtatni. Ezért fontos, hogy sose feledjük, tökéletes test nem létezik.

Ezeknek a különbségeknek az elfogadása és megszeretése elengedhetetlen ahhoz, hogy békében éljünk a testünkkel. Értékeld mindazt, amit a tested tesz érted, és emlékeztesd magad arra, hogy a szépség belülről fakad. Válogasd meg, hogy mit nézel meg a közösségi médiában, és tudd azt a helyén kezelni. Öltözködés tekintetében pedig viseld azt, amiben magabiztosnak érzed magad. A fenti tippek csupán arra jók, hogy a lehető legtöbbet kihozhasd az alakodból.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét