Mindannyiunknak megvan a szokásos módszere a zöldségek főzésére. De legyünk őszinték, nem biztos, hogy ez a legjobb módszer. Bár igaz, hogy már az is értékelendő, hogy egyáltalán eszünk zöldséget, mégis érdemes utánajárni, hogyan kell tökéletesen megfőzni a zöldségeket. Így nemcsak magunknak vállalhatunk be egy zöldséges vacsorát, de büszkén elkészíthetjük azt másoknak is.

1. Hagyma

Tagadhatatlan, hogy a karamellizált hagyma isteni, de az elkészítése legalább 30 percig tart. Ám szerencsére vezet ehhez egy rövidebb út is! Ahelyett, hogy előbb felforrósítanád az olajat a serpenyőben, először a hagymát tedd bele. Amint elkezd barnulni, tedd hozzá az olajat és a sót és süsd addig, míg el nem éri az általad kívánt állagot. A főzési időt így felére csökkentheted, a hagymák édesebbek lesznek és jobban megőrzik hagymás ízüket.

2. Sárgarépa

A sárgarépát felvágni nem veszélytelen művelet. Kemények tudnak lenni mint a szikla, és igazán sikeres csak akkor lehetsz velük szemben, ha pengeéles a késes. Hogy könnyebb legyen velük a munka, előbb főzd meg a sárgarépát egyben, majd utána vágd fel! Ha egészben főzöd meg, a sárgarépában jobban benne maradnak a tápanyagok, nem oldódnak ki úgy a vízben, mint a kisebb darabokból.

3. Kukorica

A kukoricát főzni és sütni is lehet. Egyik sem túl bonyolult munka, de sok időt vesznek igénybe. Felgyorsíthatjuk a főzést, ha a mikrót használjuk! Tegyük a kukoricát héjában közvetlenül a forgótányérra és melegítsük 2 percig. Fordítsuk meg, majd melegítsük ezt az oldalát is 2 percig. Végül hagyjuk hűlni kb. 3 percig. A kukorica főzése gyakorlatilag ennyiből áll! Miután kihűlt, a héja és a haja tulajdonképpen leesik róla, a pucolással sem kell bajlódni.

4. Kelbimbó

A tökéletes kelbimbó enyhén pirított. A tökéletességet azonban nem adják könnyen. Míg megsütjük őket a sütőben, az legalább fél órát vesz igénybe, de ez lehet több is, ha nagy kelbimbókat vagy sokat sütsz. Legközelebb próbáld meg serpenyőben pirítani őket! 7-9 percig süsd olajban, végül adj hozzá kevés vajat és fűszerezd. Negyed órán belül elkészülsz!

5. Brokkoli

Megpárolni a brokkolit magától értetődőnek tűnik. Hiszen mi mást is kezdhetnénk vele, igaz? Pedig a párolás sem olyan egyszerű. Ha 1-2 perccel tovább pároljuk, máris ízetlen és pépes lesz a brokkoli. Jobban járunk, ha megpirítjuk! Lehet, hogy ez pár perccel tovább tart, de olyan brokkolit készíthetünk ezzel a módszerrel, amilyet korábban soha. Olajban és sóval fűszerezve 20-25 percig süssük. A végeredmény puha, de virágánál ropogós zöldség.

6. Zöldborsó

Zöldborsót főzni még egy kisiskolás is tud. De ezt is tehetjük egyszerűbbé! Igen, a mikróban! A friss és a fagyasztott zöldborsó egyaránt mikrózható. Adjunk hozzá néhány kanál vizet, ízlés szerint vajat, sót, borsot. Fedd le és melegítsd 3-5 percig. Nemcsak hihetetlenül könnyű, de hihetetlenül finom is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét