A szúnyogok a legjobb nyaralásba is képesek belerondítani. Kutatások szerint képesek gyorsan felismerni és azonosítani az emberek illatát, ez az oka annak, hogy úgy látjuk, egyeseket jobban kedvelnek. Most olyan módszereket ismerhetsz meg, melyekkel természetes úton tarthatod távol a vérszívókat.

1. Növények

Nem csak kémiai anyagokkal lehet elriasztani a szúnyogokat. A különböző növények is nagyon hatékonyak tudnak lenni. Ültess ilyen fajtákat, hogy a kertedet is szépítsék, és nyári estéken is jó szolgálatot tegyenek. Többféle növény alkalmas erre a célra, pl. a méhbalzsam, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma, illatos macskamenta, levendula, citromfű vagy a bársonyvirág.

2. Levendulás spray és testolaj

A szúnyogok egyenesen gyűlölik a levendulát. Készíthetsz belőle testpermetet illóolajjal, de az is megteszi, ha az illóolajat egyszerűen a bőrödre kened. Ez ráadásul egészséges is, és kiválthatod vele a különböző kémiai anyagokat, melyek irritációt és allergiát okozhatnak. A levendula illatát pedig a legtöbben kifejezetten szeretik is.

3. Citronella gyertyák

Ha nincs szúnyogriasztásra alkalmas növényed, vagy allergiás vagy rájuk, a citronella gyertya ideális megoldás lehet számodra. A citronella hatékonyságát a szúnyogok távoltartásában kutatások is alátámasztják. Nincsenek mellékhatásai, friss illatot ad a lakásnak, és még a rovarokat is száműzi. Ezt a gyertyát akár saját kezűleg is elkészítheted.

4. Almaecet

Az almaecetet rengeteg célra felhasználhatjuk. Ha otthonodat hirtelen megszállták a szúnyogok, elkészítheted belőle a saját szúnyogirtó permetedet is. Akár citronella illóolajat is adhatsz hozzá. Fújd be vele azokat a helyeket, ahol a szúnyogok gyülekeznek, és várd az eredményeket.

5. Szappanos víz

Ha sok időt töltesz az udvaron kertészkedéssel, vagy kint zajlanak a családi étkezések, tégy egy szappanos vízzel teli tálat a közelbe. Egy idő után látni fogod, hogy mennyire vonzza a szúnyogokat, és rögtön csapdába is ejti őket.

6. Fokhagyma

Egyes tanulmányok szerint, ha fokhagymát eszünk, nem fognak megkörnyékezni a szúnyogok. Ez jó hír a fokhagyma rajongóinak, de ha neked éppenséggel nem a kedvenced, akkor sincs gond. Forrald fel, a vizét pedig permetezd oda, ahol sok szúnyogot látsz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here